Páchateľ vo Vrútkach útočil nožom aj na policajtov
11 | 06 | 2020 I TASR

Použitie zbrane zo strany policajtov Lučanský odôvodnil tým, že páchateľ útočil nožom na životne dôležité orgány policajtov. 


Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a zároveň aj nádej, že všetci zranení budú v poriadku. Vyhlásil to na mieste štvrtkovej tragédie vo Vrútkach, kde prišiel aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a policajný prezident Milan Lučanský.

Mikulec verí, že všetky deti zo školy, ktoré sú už momentálne so svojimi rodičmi, budú v poriadku. "Rovnako aj personál školy, ktorý túto tragédiu zažil na vlastné oči. Chcel by som zároveň poďakovať policajtom za zákrok a že pri útoku nedošlo k ďalším obetiam," povedal šéf rezortu vnútra.

Predseda parlamentu na mieste vyhlásil, že je potrebné sa z tohto prípadu poučiť. "Je dôležité, aby to polícia dôkladne vyšetrila a zistila, aké boli príčiny," skonštatoval. Ak sa zistia dôvody, je podľa Kollára nutné eliminovať takéto hrozby na čo najnižšiu mieru a dopredu ich podchytiť.

AKUTÁLNE: V záložni na sídlisku Sekčov malo dôjsť k ozbrojenému prepadu
Jednu osobu odviezla po ozbojenom prepade záložne odviezla záchranka. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | TASR


Verí, že sa to všetko objasní a vyšetrovatelia zistia, či sa incidentu nedalo predísť. Predseda Národnej rady SR zároveň vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a dúfa, že sa zranení skoro uzdravia.
Hľadajú motív

Polícia incident už vyšetruje a podľa policajného prezidenta bude hľadať motív. "Chceme sa aj pripraviť do budúcna na takéto incidenty, aby sme im vedeli aktívne zabrániť, ako sa stanú," povedal Lučanský. V prípade útočníka, ktorého polícia zneškodnila, ide o bývalého žiaka školy.

"Vyšetruje sa momentálne však jeho motív i psychický a fyzický stav," povedal šéf polície. Muž podľa jeho slov útočil v triede na prvom stupni školy. "Išlo o tých najmenších žiakov," podotkol. Na mieste bola posttraumatická pomoc a psychológovia sa venovali žiakom, personálu školy, pozostalým i ďalším účastníkom incidentu.

AKTUÁLNE: Útočníkom na škole vo Vrútkach bol bývalý žiak (aktualizácia)
Počas zákroku na ZŠ vo Vrútkach boli odrazenými guľkami zranení aj policajti. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR

Útočník bol agresívny

Použitie zbrane zo strany policajtov Lučanský odôvodnil tým, že páchateľ útočil nožom na životne dôležité orgány policajtov. "Útočník bol agresívny, napádal a bol stále v pohybe," poznamenal. V prípade zranených policajtov z odrazených guliek vysvetlil, že jeden policajt mieril na nohy útočníka a odrazená guľka zasiahla ďalšieho zo zasahujúcich policajtov.

"Vyzerá to tak, že bol postrelený policajt druhým policajtom, a pritom bol zasiahnutý aj sám," uviedol.
Pri štvrtkovom incidente na Spojenej škole vo Vrútkach zomreli dvaja ľudia. Päť osôb je zranených, medzi nimi aj deti.

TRAGÉDIA: Polícia objasňuje vraždu 90-ročnej starenky v Muráni
Vyšetrovací tím už v prípade vraždy starenky vykonal rozsiahlu obhliadku miesta činu a zaistenie stôp. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA