Najvyťaženejší súd na slovensku zahltili desiatky tisíc zápisov
11 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Obchodný register Okresného súdu Bratislava I. je dlhodobo najvyťaženejším súdnym orgánom na Slovensku. Súd zaznamenal od konca minulého roka nárast návrhov na zmeny v existujúcich firmách o desiatky tisíc zápisov. 


O zahltení Okresného súdu počtom žiadostí firiem informuje portál Index. Za nárastom návrhov podaných na súd stojí podľa portálu zákon, ktorý obchodným spoločnostiam prikazoval do konca minulého roka nahlásiť obchodnému registru konečného užívateľa výhody. 

Za preťažením bratislavského obchodného registra stojí nedostačujúci počet vyšších súdnych úradníkov. Ten sa nezmenil ani v reakcii na nárast zápisov. Súd totiž disponuje iba desiatimi vyššími súdnymi úradníkmi a v porovnaní so súdom v Banskej Bystrici, ktorý má až dvojnásobný počet úradníkov, má zároveň o polovicu viac zápisov. 

Počas akcie vo vládnej agentúre NASES zadržali štyri osoby
Vicepremiérka pre informatizáciu V. Remišová hovorila v súvislosti so zásahom vo vládnej agentúre o ohrození strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, s podozrivými už vyšetrovateľ vykonáva procesné úkony. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


„Dlhodobo je známe, že pracovné zaťaženie obchodného registra na Okresnom súde Bratislava I je za súčasných podmienok neudržateľné,“ tvrdí predseda Okresného súdu Bratislava I. Ján Golian. Ten si zároveň myslí, že efektivita súdov je závislá aj od justičnej infraštruktúry. 

Podľa Indexu má Ministerstvo spravodlivosti na pláne veľkú justičnú reformu. Zároveň počíta s tým, že obchodný register by mal byť časom úplne elektronický. Napriek reforme a prípadnej zmene súdnej mapy by však súd v Bratislave starú agendu vybaviť musel. 

Bratislavský obchodný register tak má nateraz stále problém s dodržiavaním zákonných lehôt na vybavovanie zápisov. Návrhy na zápis má totiž vybaviť počas dvoch pracovných pričom lehota sa zo závažných prevádzkových dôvodov môže predlžiť až na desať dní. V praxi však súd lehoty nedodržiava a nové firmy na zápis čakajú aj mesiace. 

AKTUÁLNE: Fico údajne ponúkol Pellegrinimu miesto šéfa Smeru
Fico má byť ochotný uvoľniť predsednícky post v Smere-SD Petrovi Pellegrinimu, má však niekoľko podmienok. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Peter Haluza