Minister Korčok pozval S. Lavrova na Slovensko
11 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok pozval svojho ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova na návštevu Slovenska a tohtoročnú konferenciu GLOBSEC.


Počas telefonického rozhovoru sa venovali aktuálnemu stavu slovensko-ruských vzťahov s dôrazom na obchodno-ekonomickú spoluprácu a aktuálnym medzinárodnopolitickým témam vrátane bezpečnostnej problematiky. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Rusko považujeme za dôležitú krajinu, ktorá hrá významnú úlohu v medzinárodných vzťahoch. Chceme ďalej rozvíjať dvojstranné vzťahy na báze vzájomného rešpektu na prospech našich občanov," priblížil Korčok. "Máme na viaceré otázky odlišné názory, vyplývajúce z nášho členstva v Severoatlantickej aliancii a Európskej únii, Slovensko rozhodne podporuje územnú integritu Ukrajiny a neuznáva anexiu Krymu. Na tom sa nič nemení. Tieto postoje nie sú však prekážkou, ale súčasťou nášho dialógu," konštatoval.

„Odhodlaní ísť do vojny“: Čína poslala stíhacie lietadlá, aby obkľúčili Taiwan
V utorok ráno v Taiwanským vzdušným priestorom preletelo niekoľko stíhacích lietadiel Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA), ako aj vojenské lietadlo USA, píše breitbart.com. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Minister zdôrazňuje, že jedným z nevyhnutných predpokladov pozitívneho posunu riešenia konfliktu na Ukrajine je implementácia Minských dohôd. Zároveň vyjadril znepokojenie z pokračujúceho násilia na Donbase, v dôsledku čoho neustále dochádza k obetiam na životoch aj v radoch civilného obyvateľstva.

Slovensko má podľa MZVaEZ záujem o pokračovanie spolupráce v oblasti dodávok energonosičov, vrátane udržania súčasného smerovania tranzitu ruského zemného plynu cez územie SR. Podľa Korčoka sa však doterajšie ekonomické vzťahy medzi Slovenskom a Ruskom výrazne zužujú na oblasť energetiky a treba začať uvažovať o tom, kde je ďalší potenciál, vrátane možností pre slovenské firmy na ruskom trhu.

EÚ nechce "studenú vojnu" s Čínou
Pandémia nového druhu koronavírusu bola sprevádzaná masívnou vlnou nepravdivých alebo zavádzajúcich informácií vrátane pokusov zahraničných aktérov ovplyvniť občanov Európskej únie a ich diskusie. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | TASR