Maximálna dávka v nezamestnanosti sa od júla zvýši zhruba o 80 eur

Zvýšenie maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti súvisí so zvýšením maximálneho denného vymeriavacieho základu.


Od júla sa pre nových žiadateľov zvýši maximálna výška dávky v nezamestnanosti približne o 80 eur za mesiac. Pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci dosiahne maximum 1 113 eur, kým v súčasnosti je to 1 032,50 eura.

V 30-dňovom mesiaci bude predstavovať 1 077,10 eura, čo je podľa Sociálnej poisťovne zvýšenie z aktuálnych 999,20 eura. Zvýšenie maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti súvisí so zvýšením maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý vychádza zo všeobecného vymeriavacieho základu za rok 2019.

Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje, že nový maximálny denný vymeriavací základ, a teda aj nová hranica maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti za mesiac, sa bude týkať len tých dávok, na ktoré vznikne nárok od 1. júla 2020.

Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 % z hrubého príjmu poistenca. Výška dávky sa určuje z vymeriavacích základov, ktoré žiadateľ dosiahol v posledných dvoch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Krajniak chce zmeny v dôchodkovom strope aj pri minimálnej mzde
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) chce meniť dôchodkový strop podľa toho, v akom odvetví človek pracuje. Pri minimálnych mzdách sa chce zamerať na príplatky, aby neboli automaticky naviazané na ich rast. Dôchodcovia sa podľa neho tento rok... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok