Každý štvrtý Slovák sleduje pôvod potravín, zvýšila sa aj citlivosť na ceny
11 | 06 | 2020 I SITA

 Pandémia koronavírusu zasiahla nákupné správanie a zvyky mnohých Slovákov. Podľa aktuálneho prieskumu Slovenskej sporiteľne (SLSP), každý štvrtý Slovák začal pozorne sledovať pôvod potravín, pričom preferuje domácu výrobu.


Tretina ľudí je citlivejšia na ceny a vyhľadáva skôr akciový tovar v obchodoch. Od korony kupujú Slováci viac trvanlivejších potravín a drogistického tovaru. Slováci chcú v týchto trendoch pokračovať aj po koronakríze. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informovala analytička SLSP Lenka Buchláková.

„Nákupy sa počas korony presunuli skôr do online priestoru. V marci a apríli sme zaznamenali rekordné nárasty online nákupov, či už potravín, drogérie alebo výbavy do domácnosti. Len pri nákupe potravín cez internet sme zaznamenali 123 % nárast v uplynulých dvoch mesiacoch. Zaujímavosťou pri online nákupoch je, že doteraz sa Slováci doslova vyhýbali kúpe potravín cez internet. Až súčasná situácia ich prinútila k tomuto kroku. Dve tretiny Slovákov si podľa prieskumu doteraz nevedelo predstaviť, že by si práve jedlo objednávali online. Práve korona zbúrala tieto predsudky a preto očakávame, že v tomto trende budú Slováci pokračovať aj po jej doznení,“ povedala Lenka Buchláková.

Prieskum spoločnosti Kantar pre Slovenskú sporiteľňu na vzorke 1 007 respondentov ukázal, že až 80 % Slovákov chce s nadobudnutými nákupnými návykmi počas korony pokračovať aj naďalej, predovšetkým v platení v obchodoch kartou alebo mobilom. „Zhruba polovica opýtaných zistila, že online nákupy šetria čas. Zároveň sú v prípade elektroniky či napríklad oblečenia veľakrát ceny výhodnejšie ako v kamenných predajniach. Len sedem percent Slovákov tvrdí, že s online nakupovaním má problém a nepreferuje ho,“ doplnila Buchláková.

SIS: Na kyberbezpečnosť využila v minulom roku 11 miliónov eur z európskych zdrojov
Na oblasť kybernetickej bezpečnosti využila Slovenská informačná služba (SIS) v minulom roku európske finančné prostriedky v celkovej sume 11 584 380 eur. Ako sa ďalej uvádza v návrhu záverečného účtu SIS za rok 2019, tieto financie použili... Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA


Tretina Slovákov má dokonca podľa prieskumu SLSP lepšiu spotrebiteľskú skúsenosť s online nákupom v porovnaní s nákupom daného tovaru v kamennom obchode. Dve tretiny Slovákov uvádzajú, že našli práve na online obchodoch výhodnejšie ceny, ktoré sú v týchto časoch pre nich ešte väčšou prioritou ako doteraz. "Približne tretina ľudí počas marca a apríla preferovala aj donášky jedla či iných tovarov domov, nakoľko sa obávali priamej nákazy pri nákupoch v obchodoch," dodala Buchláková.

Z ďalších výsledkov prieskumu vyplýva, že štyri z desiatich domácností už v marci a apríli pocítili vplyv koronavírusu na príjem, približne tretina takýto pokles očakáva, zatiaľ čo 16 % z nich tvrdí, že na nich nebude mať dopad. "Očakávame, že v dôsledku opatrení na zabránenie šírenia vírusu, narušeniu dodávateľsko-odberateľských reťazcov či nízkej úrovni domáceho aj zahraničného dopytu bude úroveň nezamestnanosti rásť ku 8 %, pričom ďalším významným vplyvom na príjem domácností je aj očakávaný pokles reálnych aj nominálnych miezd. Medzi respondentmi narastá obava o ekonomické dopady (58 %). Iba necelá tretina ľudí očakáva, že ekonomika sa z tohto šoku zotaví rýchlo," uzavrela analytička SLSP.

Polícia objasňuje pravdepodobne násilné usmrtenie človeka v okrese Revúca
Polícia v Banskobystrickom kraji vyšetruje pravdepodobne násilnú smrť človeka, ku ktorej došlo v okrese Revúca. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | TASR