Katolíci slávia sviatok Božieho tela,procesie sa všade organizovať nebudú
11 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Pri príležitosti katolíckeho sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho pod názvom Božie telo, sa vo štvrtok konajú na viacerých miestach slávnostné sväté omše.


Slávenie tohto sviatku však bude tento rok iné, vo viacerých veľkých mestách pre obmedzenia nie je možné organizovať tradičné procesie po svätých omšiach.

Napríklad v Bratislave sa pre pandémiu nového koronavírusu slávnostná svätá omša na Primaciálnom námestí s následnou procesiou cez ulice hlavného mesta neuskutoční. Konferencia biskupov Slovenska tvrdí, že len tam, kde predpokladaná účasť nepresiahne 500 ľudí, sa slávenia s procesiou pri zachovaní hygienických opatrení uskutočniť môžu.

Sviatok síce pripadá vždy na štvrtok po Najsvätejšej Trojici, čo bolo tento rok 7. júna, ale slávi sa aj v nasledujúcu nedeľu (14. 6.). Prikázaný sviatok je oslavou daru Eucharistie a vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo sviatosti oltárnej.

Penzistom musí od júla po exekučných zrážkach zostať vyššia suma dôchodku
Sociálna poisťovňa bude od júla tohto roka väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Sviatok Božieho tela už oddávna sprevádza tradícia procesií. Veriaci na čele s kňazom a biskupom kráčajú ulicami miest a dedín s monštranciou a kúskom premeneného chleba a symbolicky oznamujú svetu tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno. Sprievod sa postupne zastavuje pri štyroch oltároch, symbolizujúcich štyri svetové strany. Deti na znak úcty a lásky k Bohu rozsýpajú na cestu lupene kvetov.

Božie telo sa začalo sláviť v roku 1246 v diecéze Liége. Neskôr, v roku 1264, pápež Urban IV. rozšíril slávenie sviatku na celú cirkev.

Hotovostný príspevok na stravovanie by zmenil stravovacie návyky Slovákov
Zámer zaviesť stravné v hotovosti namieto gastrolístkov prináša riziko, že zamestnanci prestanú príspevok zamestnávateľa na stravovanie v plnej miere využívať na teplý obed alebo nákup potravín. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA