AKTUÁLNE: Útočníkom na škole vo Vrútkach bol bývalý žiak (aktualizácia)
11 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Počas zákroku na ZŠ vo Vrútkach boli odrazenými guľkami zranení aj policajti.


Útočníkom na Spojenej škole vo Vrútkach bol podľa doterajších informácií jej bývalý žiak. Pre médiá to dnes na mieste útoku povedal prezident Policajného zboru Milan Lučanský.

„Mali s ním v minulosti problémy. Aj vzhľadom na ten časový odstup to vyzerá tak, že tento žiak mal psychické problémy,“ povedal policajný prezident.

Podľa Lučanského 22-ročný útočník vyzbrojený nožom rozbil sklenenú výplň na vchode školy a následne do nej vnikol. Postavil sa mu zástupca riaditeľa, ktorého smrteľne zranil. „Následne na to vbehol do najbližšej triedy, ktorú mal po pravej ruke, tam napadol učiteľku a dve deti,“ povedal Lučanský.

Po tomto čine páchateľ zo školy utiekol, prenasledoval ho však školník, ktorého pri vniknutí do školy útočník tiež zranil. Následne ho konfrontovali policajti, ktorí ho pri služobnom zákroku usmrtili.



 

Okrem polície sa prípadom, konkrétne postupom proti páchateľovi, zaoberá aj Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. „Dali sa tiahnuť kamerové záznamy, vyťažujeme svedkov, ktorí budú vypočutí,“ dodal Lučansky s tým, že páchateľ bol s veľkou pravdepodobnosťou sám.
Zranení policajti

Počas služobného zákroku sa zranili aj policajti z odrazených guliek. Sú ošetrovaní a mimo ohrozenia života. „Podľa tej informácie, ktorú mám, tak sa niektoré guľky odrazili. Treba brať do úvahy, že sú to veľmi špecifické situácie. Na toto sú policajti cvičení,“ uviedol Lučanský. Zranení policajti sú podľa jeho informácií na ošetrení a mimo ohrozenia života.
Útočník prišiel o život

22-ročný Martinčan na Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach dnes usmrtil jednu dospelú osobu a zranil ďalšie osoby. Ako informovala polícia, pri jej zásahu prišiel o život aj útočník. Zranené osoby sú ošetrované v martinskej nemocnici.

Päť osôb je zranených, sú medzi nim aj deti. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

Aktualizované 11.6. o 14.15. hod.:

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Zdravotnej záchrannej služby Alena Krčová, do nemocnice záchranári previezli troch dospelých a dieťa.

„Išlo o ženu s otvorenou ranou na hrudníku, dvoch mužov s poranením dolných končatín, dieťa malo poranený hrudník," povedala Krčová s tým, že druhé dieťa previezli do martinskej nemocnice hasiči. „Utrpelo poranenie krku. Všetci zranení boli počas prevozu do nemocnice pri vedomí a v stabilizovanom stave," uviedla hovorkyňa.

V prípade jednej z dvoch obetí podľa Krčovej ešte záchranári bojovali o jej život. „Po neúspešnej resuscitácii však lekár konštatoval smrť. Druhá obeť na mieste zahynula," informovala.

Krčová doplnila, že záchranári sa po zásahu na miesto incidentu ešte vrátili. "V týchto chvíľach ošetrujú niekoľko osôb s akútnou stresovou reakciou," dodala.

Pokiaľ ide o mužov s poraneniami dolných končatín, ide o policajtov, ktorých pri zákroku zasiahli odrazené náboje.

Polícia mala prepustiť všetkých štyroch zadržaných z kauzy NASES
Policajti zatiaľ v kauze údajného sledovania štátnej počítačovej siete Govnet nevzniesli žiadne obvinenie. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | TASR