Ruská tajná služba tvrdí, že zmarila teroristický útok na Kryme
10 | 06 | 2020 I TASR

Skupina teroristov plánovala zaútočiť pomocou improvizovaných výbušných zariadení na trhovisko v meste Simferopol.


Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) informovala v stredu o zmarení teroristického útoku na Kryme, pričom zatkla päť podozrivých osôb. Podľa agentúry DPA FSB uviedla, že skupina teroristov plánovala zaútočiť pomocou improvizovaných výbušných zariadení na trhovisko v meste Simferopol.

Bezpečnostné sily zhabali okrem výbušných zariadení aj zbrane a strelivo. Päť podozrivých osôb má podľa FSB väzby na ukrajinské nacionalistické skupiny. Napätie na Krymskom polostrove pretrváva od roku 2014. Rusko totiž na jar roku 2014 obsadilo dovtedy ukrajinský Krym a následne tam zorganizovalo referendum o sebaurčení.

Väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie Krymu k Ruskej federácii. Dňa 18. marca 2014 bola v Kremli podpísaná zmluva o prijatí Krymu a Sevastopola do Ruska. Západné krajiny však anexiu Krymu neuznali a na Rusko uvalili sankcie. Ukrajinské vedenie oficiálne označuje Krym ako dočasne okupované územie.

Zelenskyj oznámil, že 26. február sa stane "Dňom odporu proti okupácii Krymu"
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že 26. február sa stane každoročným ukrajinským "Dňom odporu proti okupácii Krymu". Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Marek Molnár