Raši si myslí, že v kauze Govnetu treba počkať na výsledky NAKA
10 | 06 | 2020 I TASR

Pri kauze údajného odpočúvania a sledovania štátnej počítačovej siete Govnet si treba počkať na výsledky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). "Určite sa to zistí a určite sa to bude medializovať," reagoval v stredu bývalý podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).


Rašiho by znepokojilo, keby k zásahu do systému Govnet došlo bez súhlasu alebo povolenia. Podľa jeho slov by to znamenalo, že sa niekto snažil preniknúť do Govnetu a získavať informácie o minulej vláde.

"Keď hovoria, že našli niečo externé na serveroch, to zjavne znamená, že tam niekto niečo dal. Bezpečnosť štátu je o tom, že chránite priestor zvonka softvérmi, špeciálnymi inštaláciami, aby ste sa ubránili útokom zvonka. Môžete chrániť priestor aj zvnútra, aby ste identifikovali únik informácií, ktorý môže nastať v agentúrach alebo v organizáciách, ktoré zabezpečujú komunikáciu a bezpečnosť štátu," komentoval.

Pripustil, že je možné, že teoreticky do systému "niekto" nainštaloval "niečo" bez akéhokoľvek relevantného súhlasu akejkoľvek relevantnej organizácie, ktorá môže informácie na ochranu štátu spracovávať. "Znepokojovať by nás to malo vtedy, keby to naozaj bola činnosť, ktorá bola urobená nelegálne," dodal.

Núdzový stav v SR končí 13. júna
Zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať prestáva platiť od dnes 10. júna, núdzový stav končí v sobotu. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Informácie o údajnom odpočúvaní zachytil Raši cez médiá. To, že o zásahu NAKA nikto nevedel, považuje za správne. Zdôraznil, že nielen Slovensko, ale aj ostatné štáty sú denne atakované kybernetickými útokmi, ktoré môžu byť hekerské, môžu mať ekonomické, politické či iné záujmy. "Preto sa hovorilo o vytvorení špeciálneho nového datacentra, o posilnení Govnetu aj o špeciálnom národnom programe kybernetickej bezpečnosti," doplnil.

NAKA v utorok (9. 6.) zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby. Ako pre TASR potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré sa začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

SMER-SD: Pellegrini rozbíja ľavicovú scénu, tvrdí Blaha
Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil odchod Pellegriniho za zlý krok. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA