Rakúsko 16. júna otvorí hranice pre občanov 31 európskych štátov
10 | 06 | 2020 I TASR

Osoby prichádzajúce do Rakúska z Británie, Švédska, Španielska a Portugalska budú musieť podstúpiť dvojtýždňovú domácu karanténu alebo sa preukázať negatívnym testom na koronavírus.


Rakúsko od 16. júna otvorí svoje hranice aj s Talianskom, ktoré pandémia nového koronavírusu zasiahla najviac v Európe, a umožní voľné cestovanie do ďalších 30 európskych krajín. Oznámil to v stredu na tlačovej konferencii vo Viedni rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

"Áno, otvárame hranice. Áno, cestovanie napríklad do Talianska, Grécka, Chorvátska bude možné," cituje Schallenberga agentúra AFP. Taliansko otvorilo svoje hranice pre turistov z Európy 3. júna, tri mesiace po zavedení karanténnych opatrení.

Ako blízko sme k porazeniu koronavírusu?
Lekári tvrdia, že dosahujú pokrok v porozumení tejto chorobe, poukazujú však na to, že vakcína tak skoro nebude Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Obmedzenia cestovania pre 31 európskych krajín prestanú platiť o polnoci z 15. na 16. júna, uviedol Schallenberg. Výnimku predstavujú Británia, Švédsko, Španielsko a Portugalsko. Osoby prichádzajúce zo spomenutých krajín budú musieť podstúpiť dvojtýždňovú domácu karanténu alebo sa preukázať negatívnym testom na koronavírus. V prípade Talianska platí varovanie pre región Lombardsko, ktorý je ohniskom pandémie v Európe.

Rakúsko bolo jednou z prvých krajín EÚ, ktorá v snahe zastaviť šírenie nákazy uzavrela hranice s Talianskom - urobilo to už 10. marca. Plánované otvorenie hraníc Rakúska bolo ohlásené po pracovnom stretnutí s názvom "Sloboda cestovania", na ktorom sa okrem Schallenberga zúčastnili minister zdravotníctva Rudolf Anschober, minister vnútra Karl Nehammer a šéfka rezortu európskych záležitostí Karoline Edtstadlerová.

Rakúsko eviduje 16.900 nakazených a takmer 700 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Fauci: Pandémia koronavírusu ani zďaleka neskončila
Americký špičkový odborník na infekčné choroby označuje COVID-19 za „svoju najhoršiu nočnú moru“. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka