Národná banka Slovenska opäť zhoršuje ekonomický výhľad na tento rok, upozorňuje však na pretrvávajúcu neistotu
10 | 06 | 2020 I SITA

Národná banka Slovenska (NBS) opäť zhoršuje prognózu vývoja slovenskej ekonomiky na tento rok.


V najnovšej predikcii, ktorú zverejnila v stredu, totiž očakáva, že hospodárstvo Slovenska sa v tomto roku prepadne o 10,3 %, čím ešte zhoršila poslednú prognózu o 1 percentuálny bod. Na druhej strane centrálna banka mierne navýšila odhad hospodárskeho oživenia na budúci rok o 0,4 percentuálneho bodu a očakáva tak rast ekonomiky o 8,4 %. O 0,2 percentuálneho bodu navyšuje aj odhad rastu ekonomiky na rok 2022 na 4,5 %.

Centrálna banka však jedným dychom dodáva, že aj aktuálne predikcie stoja na relatívne hlinených nohách. Najväčším rizikom prognózy je neistota prameniaca z ďalšieho epidemiologického vývoja. NBS v základnom scenári pritom predpokladá, že sa podarí eliminovať šírenie vírusu, avšak niektoré reštrikčné opatrenia a zmeny v správaní spotrebiteľov a investorov môžu trvať dlhšie obdobie a úplné doznenie pandémie by malo prísť až s vakcináciou v budúcom roku. To bude znamenať pozvoľné oživenie ekonomiky.

"Slovenská ekonomika je v tomto roku vo voľnom, viac ako 10-percentnom páde. A ten nás z pohľadu výkonu ekonomiky vracia v čase o tri roky dozadu. Zároveň nám pretrvávajúca neistota zahmlieva čitateľnosť budúceho vývoja a skrýva v sebe citeľne negatívne riziká," komentoval aktuálnu predikciu guvernér NBS Peter Kažimír.

Možnosť vybrať si zdravotnú poisťovňu chce mať 83 % Slovákov
Pre zlé hospodárenie by zmenila zdravotnú poisťovňu viac ako polovica opýtaných. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Ako dodal, negatívny impulz pre ekonomiku bude pochádzať zo zahraničia a najväčší dosah bude mať v druhom štvrťroku tohto roka. V dôsledku zavedenia núdzového stavu však utrpela výrazné straty aj domáca časť ekonomiky. "Tento rok bude zlý, ale treba pripustiť, že by mohol byť aj horší, a treba si povedať pravdu, že sme sa stále z toho lesa nedostali von," povedal na stredajšej tlačovej konferencii.

Centrálna banka pritom očakáva, že oživenie hospodárstva bude postupné a zrejme pomalšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Ekonomika podľa aktuálnej predikcie dosiahne predkrízovú úroveň až v prvej polovici roku 2022.

"Všetky tieto procesy budú pomalšie a menej radostné, ako sme si možno mysleli pred mesiacom," dodal Kažimír s tým, že slovenské hospodárstvo vplyvom zmien v globálnych vzťahoch, zániku firiem či jednorazových odpisov kapitálu a zníženej investičnej aktivity príde aj o časť svojho potenciálu. Centrálna banka preto opäť pripomína nevyhnutnosť štrukturálnych reforiem. "Je nevyhnutná zmena modelu, ktorý nám posledné desaťročie veľmi dobre slúžil, ale svet sa naozaj zmenil," tvrdí guvernér.

V utorok potvrdili dva prípady nákazy koronavírusom
Na Slovensku je stále 101 aktívnych prípadov Covid-19. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Pandémia sa negatívne podpíše aj na trhu práce. Zamestnanosť by podľa NBS mala v tomto roku klesnúť o 2,1 %, v budúcom roku o ďalších 0,8 %. Nezamestnanosť by mala zase stúpnuť z necelých 6 % v minulom roku na 7,4 % v tomto roku a vrchol by mala dosiahnuť budúci rok na úrovni 8,5 %. Priemerná nominálna mzda by mala tento rok klesnúť o 1,7 % a nasledovať by mal solídny 8-percentný rast v budúcom roku. Inflácia by mala z vlaňajších 2,8 % spomaliť na 1,9 % v tomto roku a 0,8 % v budúcom roku.

NBS zároveň aktuálne predpokladá, že verejné financie sa tento rok dostanú do schodku 8,2 % hrubého domáceho produktu. Nasledovať by malo zmierňovanie deficitu na 5,9 % v budúcom roku a 4,4 % v roku 2022. Negatívnym faktorom je podľa centrálnej banky najmä dopad pandémie koronavírusu a fiškálne opatrenia prijaté na zmiernenie ekonomických následkov.