Možnosť vybrať si zdravotnú poisťovňu chce mať 83 % Slovákov
10 | 06 | 2020 I SITA

Pre zlé hospodárenie by zmenila zdravotnú poisťovňu viac ako polovica opýtaných.


Možnosť vybrať si zdravotnú poisťovňu chce mať 83 percent Slovákov. Slovenské zdravotníctvo podľa opýtaných nefunguje dobre a je potrebné prijať zmeny. Myslí si to 77 percent ľudí. O tom, že financovanie nášho zdravotníctva nie je dostatočné, sú presvedčené viac ako tri štvrtiny ľudí.

Vyplýva to z prieskumu nezávislej agentúry MN Force v dňoch od 4. do 8. júna na vzorke viac ako tisíc respondentov. Vypracovať si ho dala zdravotná poisťovňa Union.

Z prieskumu vyplýva, že k podaniu prihlášky ku konkurencii motivuje Slovákov pocit, že sa o nich poisťovňa nestará. Urobila by tak takmer polovica opýtaných. Ľudia tiež citlivo vnímajú negatívne články a reportáže o svojej poisťovni. Kauzy a škandály v zdravotnej poisťovni by prinútili k zmene rovnako takmer polovicu ľudí.

Ak má štát pomáhať súkromným poisťovniam, bude si za to podľa Hegera pýtať podiely
"Keď sú zisky, každý má svoj. Keď sú straty, štát príď na pomoc. Prepáčte, ale takto to nemôže fungovať," povedal k fungovaniu súkromných zdravotných poisťovní minster financií Eduard Heger. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | SITA


Výsledky prieskumu tiež ukázali, že Slováci považujú hospodárenie súkromných zdravotných poisťovní za lepšie ako hospodárenie štátnej poisťovne. Pre zlé hospodárenie by zmenila zdravotnú poisťovňu viac ako polovica opýtaných.

Transparentné nakladanie s peniazmi je zároveň aj jedným z kritérií, na základe ktorých si ľudia vyberajú zdravotnú poisťovňu. Bez ohľadu na vek alebo vzdelanie sú poistenci jednotní v otázke, či im prekáža, keď poisťovňa neposkytuje žiadne benefity. Dôležité sú pre každého druhého Slováka.

Asociácia nemocníc sa nedohodla na financovaní so zdravotnými poisťovňami
Aktuálne rokovania o cenových podmienkach vyvolala Asociácia nemocníc Slovenska na základe pohybu poistencov medzi jednotlivými zdravotnými poisťovňami. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | SITA