Kabinet schválil nariadenie k postupnému uvoľňovaniu opatrení prijatých v sociálnych službách
10 | 06 | 2020 I SITA

Vláda v stredu prijala nariadenie, ktorým sa postupne uvoľňujú opatrenia pre prevádzku zariadení sociálnych služieb nariadené v súvislosti s ochorením COVID-19. Nariadenie reaguje na aktuálny priaznivý vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti s týmto ochorením.


Vykonávacím predpisom k zákonu o sociálnych službách sa vytvárajú podmienky na zabezpečenie osobného kontaktu s osobou, ktorú si prijímateľ sociálnej služby sám určí. Ide o reakciu na povolenie návštev v pobytových zariadeniach sociálnych služieb, a to za splnenia vymedzených hygienicko-epidemiologických podmienok.

Nariadením sa tiež obnovuje povinnosť obce a vyššieho územného celku poskytnúť alebo zabezpečiť poskytovanie pobytovej formy sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou všetkým žiadateľom, nie iba osobám, u ktorých bola naplnená podmienka potreby bezodkladného umiestnenia v zariadení. Upúšťa sa od povinnosti bezprostredne pred začatím poskytovania tejto sociálnej služby absolvovať testovanie na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom.

"Ide o zabezpečenie možnosti začatia poskytovania pobytovej sociálnej služby v zariadení podmienenom odkázanosťou všetkým fyzickým osobám, ktoré sú na sociálnu službu v konkrétnom druhu zariadenia odkázané," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Matovič vo štvrtok odcestuje na stretnutie premiérov krajín V4
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) vo štvrtok (11. 6.) odcestuje na stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na zámku Lednice v Českej republike. Stretnutie sa koná v rámci českého predsedníctva vo V4 a budú ho sprevádzať... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | TASR


Schválené nariadenie však v čase mimoriadnej situácie dáva poskytovateľovi sociálnej služby právo uplatniť osobitné podmienky na možnosť začatia poskytovania pobytovej formy sociálnej služby, ktoré by mali zabezpečovať ochranu doterajších prijímateľov sociálnej služby v pobytovom zariadení pred možným zanesením ochorenia COVID-19.

Povinnosť poskytovať týždennú pobytovú formu sociálnej služby v zariadení v čase mimoriadnej situácie aj počas soboty, nedele, štátneho sviatku a ďalšieho dňa pracovného pokoja sa nahrádza možnosťou poskytovania týždennej pobytovej formy sociálnej služby v zariadení aj počas týchto dní pracovného pokoja.

Kabinet schválil aj návrh na zabezpečenie distribúcie osobných ochranných prostriedkov v zariadeniach sociálnych služieb a domovoch sociálnych služieb počas mimoriadnej situácie. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak dostal za úlohu koordinovať v spolupráci s vyššími územnými celkami (VÚC) distribúciu osobných ochranných prostriedkov v zariadeniach sociálnych služieb a domovoch sociálnych služieb. Predsedovia VÚC majú zabezpečiť distribúciu osobných ochranných prostriedkov v zariadeniach sociálnych služieb a domovoch sociálnych služieb v územnej pôsobnosti VÚC.

Možnosť vybrať si zdravotnú poisťovňu chce mať 83 % Slovákov
Pre zlé hospodárenie by zmenila zdravotnú poisťovňu viac ako polovica opýtaných. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA