Fauci: Pandémia koronavírusu ani zďaleka neskončila
10 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Americký špičkový odborník na infekčné choroby označuje COVID-19 za „svoju najhoršiu nočnú moru“.


Špičkový americký odborník na infekčné choroby, Dr. Anthony Fauci, v utorok varoval, že pandémia koronavírusu nie je ani zďaleka na konci, píše theguardian.com. "Za štyri mesiace (choroba) spustošila celý svet," vyhlásil Fauci v príhovore k vedúcim predstaviteľom na konferencii Organizácie Biotechnologickej Inovácie. "A ešte neskončilo," dodal.

Koronavírusom bolo infikovaných asi 7 miliónov ľudí a je známe, že 400 000 ľudí zomrelo. Napriek zvýšenému výskytu infekcií v niektorých oblastiach, mnoho krajín vrátane USA, kde zahynulo viac ako 110 000, v súčasnosti zmierňuje karanténne pravidlá.

„To sú milióny a milióny infikovaných na celom svete. A ešte to neskončilo. A zhusťuje sa to vo veľmi, veľmi malom časovom rámci,“ povedal Fauci. V diskusii Fauci povedal, že vedel, že k takémuto ohnisku môže dôjsť, ale bol prekvapený tým, „ako rýchlo sa tento vírus rozšíril na planéte“. Fauci označil ako dôvod rýchleho rozšírenia vírusu rozsiahle cestovanie po celom svete.

Ako blízko sme k porazeniu koronavírusu?
Lekári tvrdia, že dosahujú pokrok v porozumení tejto chorobe, poukazujú však na to, že vakcína tak skoro nebude Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Poradca pre infekčné choroby Bieleho domu uviedol, že pandémia koronavírusu sa významne líši od ostatných nedávnych kríz v oblasti verejného zdravia vrátane eboly a HIV. " Ebola bola strašidelná. Ebola by sa však nikdy nedala ľahko globálne rozniesť,“ uviedol.

Podľa neho stále čelíme otázkam, či sa vyliečení, ktorí boli vážne chorí, úplne zotavia. Dokázalo sa, že toto ochorenie má na ľudí množstvo ďalších účinkov. Niektorí ľudia sú úplne bez príznakov, zatiaľ čo iní trpia poškodeniami pľúc, poruchami zrážanlivosti krvi, závažnými imunitnými reakciami a dokonca aj mŕtvicami.

Fauci, ale povedal aj to, že ho farmaceutický priemysel „veľmi povzbudil“. O priemysle vyhlásil, že „akceptoval výzvu a zodpovednosť a postavil sa k situácií zodpovedne“. Podľa WHO sa od 2. júna na Covid-19 vyvíja viac ako 124 vakcín, pričom Fauci dodal, že si je „takmer istý“, že viac ako jedna bude úspešná.

„Priemysel nie je hlúpy. Prišli na to,“ povedal Fauci. „V oblasti vakcín bude viac ako jeden víťaz, pretože budeme potrebovať vakcíny pre celý svet. Miliardy a miliardy dávok.“

Obmedzenia pohybu mali na Covid-19 malý vplyv
Profesor Michael Levitt, ktorý prednáša na Stanforde, je presvedčený, že v skutočnosti je len veľmi málo pravdy na tom, že celosvetové bezpečnostné opatrenia proti koronavírusu pomohli spomaliť šírenie choroby. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Marek Molnár