EÚ nechce "studenú vojnu" s Čínou
10 | 06 | 2020 I TASR

Pandémia nového druhu koronavírusu bola sprevádzaná masívnou vlnou nepravdivých alebo zavádzajúcich informácií vrátane pokusov zahraničných aktérov ovplyvniť občanov Európskej únie a ich diskusie.


Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v stredu povedal, že čínskeho ministra zahraničných vecí ubezpečil o tom, že EÚ nechce "studenú vojnu" s Čínou. Informovala o tom agentúra AFP. Borrell sa takto vyjadril v súvislosti s obvineniami voči Pekingu o dezinformačnej kampani v spojitosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Borrell a podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v stredu predložili správu, na základe ktorej bola pandémia nového druhu koronavírusu sprevádzaná masívnou vlnou nepravdivých alebo zavádzajúcich informácií vrátane pokusov zahraničných aktérov ovplyvniť občanov Európskej únie a ich diskusie.

Ako blízko sme k porazeniu koronavírusu?
Lekári tvrdia, že dosahujú pokrok v porozumení tejto chorobe, poukazujú však na to, že vakcína tak skoro nebude Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Podľa zistení Európskej komisie (EK) sa zahraniční aktéri a niektoré tretie krajiny, najmä Rusko a Čína, zapojili do cielených operácií a dezinformačných kampaní v EÚ, v jej blízkom susedstve a na celom svete. Správa EK bola zverejnená deň po tom, čo Borrell absolvoval telefonický rozhovor s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Jim.

Šéf európskej diplomacie v stredu tvrdil, že Wang Jiho počas rozhovoru ubezpečil, že Európa sa nechystá začať proti Číne žiadnu studenú vojnu. Roztržka medzi EÚ a Čínou podľa AFP zvyšuje napätie pred rozhovormi prostredníctvom videokonferencie, ktoré sú naplánované na koniec júna. Na tých sa majú zúčastniť čínsky premiér Li Kche-čchiang, predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Fauci: Pandémia koronavírusu ani zďaleka neskončila
Americký špičkový odborník na infekčné choroby označuje COVID-19 za „svoju najhoršiu nočnú moru“. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka