Slávenie sviatky Božieho tela bude tento rok iné ako zvyčajne
09 | 06 | 2020 I TASR

Slávenie sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi bude tento rok iné ako zvyčajne. Vo viacerých veľkých mestách pre obmedzenia nie je možné organizovať tradičné procesie po svätých omšiach.


Napríklad v Bratislave sa pre pandémiu nového koronavírusu slávnostná svätá omša na Primaciálnom námestí s následnou procesiou cez ulice hlavného mesta neuskutoční. TASR to potvrdil hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

V Nitre bude biskup Viliam Judák sláviť svätú omšu na námestí, avšak bez procesie. V Banskej Bystrici Marián Chovanec pôjde omšu sláviť do najväčšieho mestského kostola, takisto bez procesie. KBS tvrdí, že len tam, kde predpokladaná účasť nepresiahne 500 ľudí, sa slávenia s procesiou pri zachovaní hygienických opatrení uskutočniť môžu.

V pondelok na koronavírus otestovali 851 ľudí, jeden test bol pozitívny
V pondelok na koronavírus otestovali 851 ľudí, jeden test bol pozitívny. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | SITA


Vo štvrtok 11. júna je v katolíckej cirkvi slávnosť Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známy ako Božie telo. V tento deň sú veriaci povinní zúčastniť sa na svätej omši. V súčasných okolnostiach však stále platí dišpenz od povinnej účasti. Sviatok Najsvätejšieho Tela a Krvi je oslavou daru eucharistie a úcty k Spasiteľovi skutočne prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo sviatosti oltárnej.

Túto slávnosť oddávna sprevádza tradícia procesií. Tajomstvo Ježišovho Tela a Krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno, veriaci v procesii na čele s kňazom symbolicky oznamujú svetu nosením monštrancie s kúskom premeneného chleba ulicami dedín a miest. Postupne sa zastavujú pri štyroch oltároch, symbolizujúcich štyri svetové strany.

Sprievod tak naznačuje Božiu ochotu a ústretovosť aj voči tým, čo ho nepoznajú. "Oltáriky" vytvoria rodiny zo zelene, kvetov a domácich devocionálií (predmety, ktoré sa používajú na prehĺbenie nábožnosti, ako sú napríklad obrázky, krížiky, ruženec, medailóny a podobne) pred svojimi domami. Deti na znak svojej úcty a lásky k Bohu rozsypávajú na cestu lupene kvetov a veriaci zhromaždení v procesii spievajú náboženské piesne.