Princ Andrew nebude v súvislosti s Epsteinom vydaný do USA
09 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký minister spravodlivosti William Barr vyhlásil, že britský princ Andrew nebude vydaný do USA v súvislosti s vyšetrovaním sexuálnych zločinov zosnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica Sky News.


Barr na otázku o plánoch Spojených štátov na Andrewovo vydanie odpovedal záporne. Andrewova účasť na vyšetrovaní Epsteinových sexuálnych zločinov nie je podľa Barra otázkou jeho vydania. Od princa žiadajú "poskytnutie istých dôkazov".

Americká prokuratúra v pondelok oficiálne požiadala o Andrewovu výpoveď v súvislosti s vyšetrovaním kauzy. Vyšetrovatelia sa už niekoľko mesiacov snažia dosiahnuť spoluprácu princa Andrewa, ktorý bol Epsteinovým blízkym priateľom, pripomína Sky News.

Britskí agenti verbovali sýrskych teroristov proti Rusku
Špecialisti USA zasa školili bojovníkov v organizovaní teroristických útokov proti zákonnej vláde v Sýrii. Uviedol portál Lenta.ru. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Princovi právnici tvrdia, že Andrew v minulosti viackrát ponúkol, že bude spolupracovať. Americký prokurátor Geoffrey Berman však vyhlásil, že "princ opakovane odmietol žiadosť na rozhovor".

Princ Andrew (59) v novembri 2019 vyhlásil, že sa vzdáva plnenia svojich oficiálnych povinností. Kráľovná Alžbeta II. mu na to udelila príslušný súhlas. Princ si podľa svojich slov uvedomil, že jeho priateľstvo s finančníkom Epsteinom, obvineným z činu súvisiaceho s pohlavným zneužívaním mladistvých, "vážne narušovalo" prácu kráľovskej rodiny v mnohých organizáciách a charitách.

Finančník Epstein sa v auguste 2019 podľa oficiálnej verzie obesil vo svojej cele; objavili sa však aj špekulácie, že mohol byť zavraždený. Vo väzení čakal na začiatok súdneho procesu za obvinenia z obchodovania s neplnoletými dievčatami a zo založenia zločineckej siete. Viacero žien voči zosnulému finančníkovi vznieslo obvinenia zo zneužívania a iných sexuálnych deliktov.

Princ Andrew odmieta spolupracovať s americkými úradmi v kauze miliardára Epsteina
Britský princ Andrew nespolupracuje s americkými úradmi pri vyšetrovaní kauzy okolo zosnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Ten čelil obvineniam zo sexuálneho zneužívania mladistvých dievčat. Vo Washingtone to v pondelok vyhlásil americký... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Žaneta Hurbanová