Pre niekoľko pacientov s koronavírusom kolabujú nemocnice aj lekári
09 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Za súčasnými problémami v nemocniciach stojí podľa vyjadrení lekárov núdzový stav, ktorý vláda Igora Matoviča (OĽaNO) stále odmieta zrušiť. Napriek nízkemu počtu pacientov nakazených koronavírusom a ústupu ochorenia na Slovensku lekári stále pracujú v nevyhovujúcich podmienkach. 


„Krajne vyčerpaná som skolabovala na pracovisku po mnohých hodinách nadčasov v dňoch za sebou bez oddychu. Ale pozor: krízový stav! Nesmieme si brať ani náhradné voľno, ani dovolenku, a ak to už náhodou nezvládate, pod hrozbou pokuty nesmiete dať ani výpoveď. Za toto nemôže žiadna konkrétna nemocnica, ale náš systém zdravotníctva, ktorý podľa mojej skúsenosti hraničí s tyraniou,“ popisuje pre denník Plus Jeden Deň aktuálny stav v nemocniciach jedna z lekárok bratislavského Onkologického ústavu sv. Alžbety.

K slovám lekárky sa pridáva aj zdravotnícky personál z ostatných bratislavských nemocníc, ktorý hovorí o provizórnom fungovaní zdravotníckych zariadení počas núdzového stavu. Ten bude z rozhodnutia vlády zrušený až po uplynutí ústavnej 90 dňovej lehoty 14. júna. 

AKTUÁLNE: Nosenie rúšok vonku už nebude povinné (aktualizácia)
Rúška bude potrebné ďalej nosiť vo vnútri, výnimka však platí pre pracoviská, kde zamestnanci pracujú vo vzdialenosti vyššej ako dva metre. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


„Ružinov sa ocitol v rozklade a infekčná klinika je prakticky prázdna,“ hovorí ďalšia lekárka. Stav v nemocniciach je vážny aj napriek tomu, že napríklad na bratislavských Kramároch bolo za posledné tri mesiace na koronavírus liečených iba 61 pacientov. 

Plus Jeden Deň dopĺňa, že v ružinovskej nemocnici bolo za ten istý čas na ochorenie COVID-19 liečených 14 pacientov a na Antolskej v Petržalke len dvaja pacienti. Dohromady sa v Bratislave liečilo 77 pacientov s koronavírusom. 

Lekári okrem toho kritizujú aj plytvanie finančnými zdrojmi a zdravotníckym personálom. Mnohé veci, o ktorých rozhodovalo ministerstvo zdravotníctva, podľa nich nedávajú zmysel. Aj z tohto dôvodu sa podľa denníka Plus Jeden Deň viacerí z nich chystajú po ukončení núdzového stavu podať výpoveď. 

Účastníkom sobotných protestov hrozí postih, Matovič urobil chybu
Podľa Úradu vlády sú akékoľvek verejné zhromaždenia nezákonné a to aj napriek tomu, že zákaz zhromažďovania bol zrušený. Zákaz zhromažďovania sa tak vzťahoval aj na protestujúcich, ktorí v sobotu žiadali demisiu vlády Igora Matoviča.... Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok