Policajti z Holíča, ktorí utýrali šteniatka, sú právoplatne odsúdení
09 | 06 | 2020 I SITA

Päť trojmesačných šteniatok umieralo obzvlášť dlhým a trýznivým spôsobom, policajti za to dostali dva roky podmienku.


Na Krajskom súde v Trnave sa dnes uskutočnilo verejné zasadnutie k dovolaciemu konaniu v trestnej veci neprávoplatne odsúdených príslušníkov policajného zboru z Holíča, ktorí v roku 2016 utopili šteniatka v žumpe na okraji mesta. Rozsudok, ktorým bol policajtom udelený trest odňatia slobody s podmienkou a zákaz výkonu činnosti, je po dnešnom súde právoplatný.

Po približne troch rokoch od podania padol v septembri minulého roka vo veci neprávoplatný rozsudok, ktorý uznal oboch obžalovaných za vinných. Súd im stanovil trest odňatia slobody na dva roky s podmienkou a zákaz výkonu činnosti na dva roky, ktorá by predstavovala výkon činnosti verejného činiteľa z dôvodu právoplatného uznania vinnými za spáchanie úmyselného trestného činu. Vtedy obžalovaný Peter M. sa k činu priznal v súdnom konaní na okresnom súde.

Polícia: Vládu mohli odpočúvať cudzie spravodajské služby
Štátna počítačová sieť Govnet mohla byť bola celá odpočúvaná. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Marta B., ktorá hliadke velila, vinu popiera. Vyšetrovanie však preukázalo, že sa na čine podieľali rovnako. Policajtka namietala svoju vinu a obidvaja namietali výšku trestu.

“Prípad sme od začiatku považovali za mimoriadne závažný nielen preto, že ho spáchali ľudia, ktorí majú pomáhať a chrániť a nie naopak, ale tiež preto, že päť trojmesačných šteniatok umieralo obzvlášť dlhým a trýznivým spôsobom. Navyše policajti zneužili svoju pozíciu, keďže psy odobrali ľuďom bez domova v seniorskom veku. Pričom by mali byť pre zdravotne a sociálne znevýhodnené skupiny oporou a nie zneužívať ich nevedomosť a sociálnu situáciu,” zdôrazňuje zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová, ktorá v pojednávaní zastupovala poškodenú stranu.

Pôvodne bol v trestnom rozkaze policajtom udelený len 400-eurový peňažný trest, proti ktorému Zvierací ombudsman namietal. “Hoci pre tyranov vo všeobecnosti presadzujeme tresty nepodmienečné, trest, ktorý bol udelený policajtom z Holíča, považujeme za primeraný,” konštatuje ombudsmanka.

Podľa nej môže takýto trest pôsobiť preventívne na potenciálnych tyranov zvierat. Pred vykonaním skutku si totiž uvedomia, že zaň môžu dostať taký trest, ktorý môže mať závažný vplyv na ich život.

Pre niekoľko pacientov s koronavírusom kolabujú nemocnice aj lekári
Za súčasnými problémami v nemocniciach stojí podľa vyjadrení lekárov núdzový stav, ktorý vláda Igora Matoviča (OĽaNO) stále odmieta zrušiť. Napriek nízkemu počtu pacientov nakazených koronavírusom a ústupu ochorenia na Slovensku lekári stále... Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok