OSN by mala spustiť vyšetrovanie policajnej brutality v USA
09 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Rodiny Georga Floyda a ďalších obetí, ktoré boli zabité orgánmi činnými v trestnom konaní sa pripojili k Americkej únie občianskych slobôd (ACLU) a stovkám ďalších aktivistických skupín, pričom naliehajú na Radu OSN pre ľudské práva, aby zvolala naliehavé stretnutie na vyriešenie policajného násilia v USA, informuje portál RT.


Rodiny obetí - medzi ktoré patria rodiny Georgea Floyda, Breonny Taylorovej, Michaela Browna a Philanda Castilea - v pondelok spoločne uskutočnili skupinový hovor s ACLU a približne 600 ďalšími občianskymi skupinami. Vo vyhlásení požiadali najvyšší orgán OSN pre ľudské práva, aby uskutočnil „medzinárodnú kontrolu“ voči policajnej brutalite a „potlačeniu protestov“, ktoré vyvolalo zabitie Floyda koncom mája.

"Chcem, aby ľudia na celom svete a vedúci predstavitelia Organizácie Spojených národov videli video môjho brata Georga Floyda, aby si vypočuli jeho krik o pomoc, a chcem, aby odpovedali na jeho krik," uviedol Floydov brat Philonese vo vyhlásení.

"Chcem vyzvať OSN, aby mu pomohla. Pomôžte mne. Pomôžte nám. Pomôžte čiernym mužom a ženám v Amerike," poznamenal Philonese.

Aj keď sa v Európe situácia s pandémiou zlepšuje, globálne sa zhoršuje, tvrdí WHO
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok upozornil, že aj keď sa v Európe situácia týkajúca sa koronavírusovej pandémie zlepšuje, globálne sa zhoršuje. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Zostávajú otázky o tom, ako rýchlo by sa mohlo uskutočniť takéto stretnutie, vzhľadom na to, že orgán OSN bol nútený odvolať svoje posledné zasadnutie v marci kvôli obavám z Covid-19 a svoje druhé z trojročných zasadnutí naplánovať niekedy na jún. Aspoň jedna tretina zo 47 členov Rady pre ľudské práva by musela schváliť mimoriadne zasadnutie, avšak zatiaľ sa neuskutočnilo žiadne hlasovanie.

Tento problém ďalej znásobuje politika švajčiarskej vlády zameraná na zabránenie koronavírusu, ktorá stále blokuje zhromaždenia pre viac ako 300 ľudí, čo komplikuje akékoľvek budúce stretnutia v Ženeve.

Rodiny a skupiny zodpovedné za práva občanov požadovali v posledných rokoch nezávislé vyšetrovanie pre policajné zabíjanie neozbrojených čiernych Američanov. Po zabití Floyda sa prudké demonštrácie vo všetkých 50 štátoch USA premenili na nepokoje, rabovania a podpaľačstva.

Pozostalí obetí koronavírusu v Taliansku žiadajú spravodlivosť
Príbuzní obetí koronavírusovej pandémie v Taliansku združení v organizácii Noi Denunceremo (Žalujeme) tvrdia, že mnohé obete sú výsledkom nedbalosti a neschopnosti úradov. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR