Asociácia nemocníc sa nedohodla na financovaní so zdravotnými poisťovňami
09 | 06 | 2020 I SITA

Aktuálne rokovania o cenových podmienkach vyvolala Asociácia nemocníc Slovenska na základe pohybu poistencov medzi jednotlivými zdravotnými poisťovňami.


Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa na rokovaniach so zdravotnými poisťovňami nedohodla na financovaní nemocníc od 1. júla 2020. Rokovania budú pokračovať počas nasledujúceho týždňa. Informoval o tom riaditeľ Kancelárie ANS Miroslav Valaštík s tým, že o výsledku rokovaní budú zástupcovia asociácie informovať na rokovaní Odvetvovej tripartity v rezorte zdravotníctva 16. júna.

Ako pre agentúru SITA uviedol PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský, aktuálne rokovania o cenových podmienkach vyvolala ANS na základe pohybu poistencov medzi jednotlivými zdravotnými poisťovňami. Dodal však, že aktuálny platobný mechanizmus je založený na paušálnych platbách, ktorý už zohľadňuje zmenu poistenosti pre rok 2020.

"Napriek tomu sme ANS ponúkli úpravu platobného mechanizmu. Navrhli sme bezlimitné úhrady zdravotnej starostlivosti za každého hospitalizovaného, resp. ošetreného poistenca Dôvery. ANS zatiaľ túto ponuku neprijala," konštatoval Štepianský. Pre poistencov Dôvery sa však nič nemení, poisťovňa má s nemocnicami ANS platné zmluvy až do marca budúceho roku.

Pre niekoľko pacientov s koronavírusom kolabujú nemocnice aj lekári
Za súčasnými problémami v nemocniciach stojí podľa vyjadrení lekárov núdzový stav, ktorý vláda Igora Matoviča (OĽaNO) stále odmieta zrušiť. Napriek nízkemu počtu pacientov nakazených koronavírusom a ústupu ochorenia na Slovensku lekári stále... Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Zdravotná poisťovňa Union už na začiatku roka zvýšila platby, a to nie len v súvislosti s vyššími mzdovými nárokmi zdravotníkov, ale aj s očakávaným nárastom pacientov. "Sme pripravení zvýšiť globálne rozpočty v tých nemocniciach, kde to bude potrebné. Union za svojich poistencov zdravotnú starostlivosť zaplatí," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Unionu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Rokovania so zástupcami asociácie o podmienkach zmluvných vzťahov platných od 1. júla hodnotí Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pozitívne. "Spejeme k dohode, rokovania budú ešte pokračovať," konštatovala pre agentúru SITA Zuzana Štukovská z referátu komunikácie štátnej poisťovne.

ANS je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením. Združuje 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú približne 26 700 zamestnancov.

Prichádzajúci z „nebezpečných krajín“ sa musia preukázať negatívnym testom na Covid-19 a ísť do domácej izolácie
Domáca izolácia či povinnosť predložiť negatívny test na Covid-19 sa nevzťahuje na osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR, ktoré sa vracajú z Poľska, ak ich pobyt mimo Slovenska nepresiahol 48 hodín. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | SITA