Viac ako polovica Slovákov si želá návrat klasického vyučovania spred korony
08 | 06 | 2020 I SITA

Viac ako polovica Slovákov si želá návrat pôvodného systému výučby s povinnou fyzickou dochádzkou do školy. Ukázal to májový prieskum Omnibus spoločnosti Nielsen Admosphere pre agentúru SITA. Uskutočnil sa od 27. mája do 1. júna na vzorke 508 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.


Za možnosť vrátiť školský systém do pôvodného stavu, teda s „predkoronovým“ systémom výučby a povinnou fyzickou dochádzkou, sa vyjadrilo 50,4 percenta opýtaných. Túto možnosť si vybrali najmä respondenti od 35 do 44 rokov (59,3 percenta), najmenšiu podporu našla u mladých ľudí vo veku do 24 rokov (32,4 percenta). Zmeniť školský systém a ponechať mu princíp dobrovoľnosti, ak na to bude mať škola podmienky, by chcelo 15,3 percenta opýtaných.

Spomedzi respondentov si možnosť kompletne reformovať školský systém, a to vrátane uzákonenia dištančného vzdelávania, vybralo 14,6 percenta. Chceli by zmeniť aj spôsob vyučovania či hodnotenia žiakov. Dôraz by mal byť podľa nich kladený na kreovanie osobnosti žiaka či kritické myslenie, a nie na memorovanie. Za zmenu školského systému a uzákonenie dištančného elektronického vzdelávania s online prenosmi z vyučovacích hodín, a to ako rovnocennej formy fyzickej dochádzky, sa vyjadrilo 6,7 percenta opýtaných.

Policajti v Bratislave strieľali po unikajúcom vodičovi
Auto v Bratislave unikalo pred policajtmi po chodníku, potom zistili, že vodič má nastúpiť na výkon väzby, má zákaz šoférovať a v aute mal omamné látky. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | TASR


Zmeniť školský systém a povoliť dištančné vzdelávanie by chcelo 36,6 respondentov. Skôr tieto možnosti zaznačili ženy (37,2 percenta) ako muži (35,9 percenta). Ľudia s vysokoškolským titulom boli viac naklonení zmene školského systému a dištančnému vzdelávaniu.

Možnosti, ktoré sa prikláňajú k zmene či reforme školského systému a povoleniu dištančného vzdelávania, si vybralo 42 percent z nich. Viac týmto možnostiam boli otvorení aj Slováci s ukončeným základným vzdelaním alebo strednej školy bez maturity (38,1 percenta) ako respondenti s ukončeným stredným vzdelaním s maturitou 31,9 percenta.

AKTUÁLNE: Na diaľnici D1 pri Zamarovciach sa automobil prevrátil na strechu
Diaľnica D1 je momentálne pre nehodu pri Zamarovciach prejazdná len v jednom jazdnom pruhu. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | TASR