Dinosaurus a golfové palice: podivné veci, ktoré si astronauti berú na Mesiac
08 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Okrem bežných cestovných náležitostí, akékoľvek spomienkové predmety, amulety a totemy, ktoré si berieme so sebou na cesty, hovoria veľa o našich vnútorných svetoch. Veriaci môžu niesť kríž, ruženec alebo Korán; poverčiví námorníci stále nosia amulety, aby si zabezpečili „pokojnú plavbu“; vojaci si nosia pri sebe fotky svojich partnerov. A dokonca. pred vynálezom fotografie ľudia zvykli nosiť vlasy svojich blízkych, píše theguardian.com.


Keď sa dvaja členovia posádky Falcon 9 minulý týždeň vydali na svoju historickú vesmírnu cestu, zobrali si so sebou ako totem umelého dinosaura. Počas misií Apolla na Mesiac boli astronauti obmedzení v tom, čo si do vesmíru môžu zobrať - každý dostal iba malé „vrecko na osobné veci“.

Nie je prekvapením, že mnohí sa rozhodli pre rodinné fotografie. Počas misie Apollo 16 v roku 1972, sa Charles Duke rozhodol zanechať svoje fotky na povrchu Mesiaca. Zanechal na nich rukou písanú správu pre budúce potomstvo, ale čo si však neuvedomil bolo to, že slnečné žiarenie nakoniec vybieli ako jeho správu, tak aj jeho fotku.

Keď 20. júla 1969 pristál na Mesiaci lunárny modul Apolla 11, Christian Buzz Aldrin mal so sebou miniatúrny kalich, víno a chlieb. Krátko predtým, ako Neil Armstrong vystúpil na lunárny povrch požiadal Aldrin o chvíľu ticha a prečítal pasáž z evanjelia podľa Jána. Prvý krát v ľudskej existencií sa na Mesiaci liala tekutina zo Zeme.

Čína otvorila novú trasu pre nákladné vlaky smerujúce do Európy
Prvý nákladný vlak v sobotu opustil Hefei, hlavné mesto čínskej provincie An-chuej, pričom smeruje do Tiburgu v Holandsku a preváža až 82 kontajnerov. Trasa je súčasťou ambiciózneho čínskeho projektu "Novej hodvábnej cesty" One Belt One Road,... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Na misii Apollo 14 v roku 1971 sa Alanovi Shepardovi podarilo presvedčiť NASA, aby mu dovolili zobrať si golfové palice a loptičky. Prvý výstrel síce zbabral, druhý však vďaka nízkej gravitácii bol najdlhším odpalom v histórii.

Najviac prekvapujúca je, malá keramická „kapsula“ (2 cm x 1,3 cm) obsahujúca šesť umeleckých diel nezákonne prenesených v lunárnom module Apollo 12. Dielo, nazvané Moon Museum, vytvoril umelec z New Yorku, Forrest Myers, ktorý podplatil svojho kamaráta, inžiniera, aby vpašoval tento predmet do jednej z nôh lunárneho modulu. V kapsule boli jeho práce ako aj práce ďalších piatich umelcov - vrátane Andyho Warhola, ktorého obraz bol úhľadne načrtnutý penis. Keďže modul zostal na povrchu, zostala tu aj prvá umelecká galéria.

Trojmetrový žralok zabil 60-ročného surfistu
Už tretí smrteľný útok žraloka v Austrálii v tomto roku. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | SITA


Keď sa Voyager 1 a 2 v roku 1977 vydali na cesty hlboko do vesmíru, vo vnútri niesli starostlivo vybrané zvuky, hudbu a obrázky. Predmety, obrázky a záznamy na týchto kozmických lodiach môžu jedného dňa informovať ostatné formy života o ekológii, histórii a kultúre našej planéty.

Objekty, ktoré leteli na Mesiac, boli hlboko osobné a ich symbolika zostáva univerzálna - hovorí hlavne o našej potrebe lásky, rodiny, umenia, sexu a viery - a o našej snahe o nesmrteľnosť. Pokiaľ ide o golfové palice a úhľadne načrtnutý penis... Koniec koncov, leteli tam len muži, tak čo sa dalo čakať ?

Elon Musk žiada, aby sa Amazon rozdelil: „Monopoly sú zlé!“
Generálny riaditeľ Tesly a SpaceX, Elon Musk žiada, aby sa Amazon rozdelil. „Je čas rozobrať Amazon. Monopoly sú zlé! “ tweetoval. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Mário Martinka