Čína otvorila novú trasu pre nákladné vlaky smerujúce do Európy
08 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Prvý nákladný vlak v sobotu opustil Hefei, hlavné mesto čínskej provincie An-chuej, pričom smeruje do Tiburgu v Holandsku a preváža až 82 kontajnerov. Trasa je súčasťou ambiciózneho čínskeho projektu "Novej hodvábnej cesty" One Belt One Road, informuje portál RT.


Po zavedení novej železničnej nákladnej dopravy medzi oboma mestami bude vlak cestovať asi 15 dní pred jeho príchodom na miesto určenia, bližšie informovala čínska agentúra Xinhua.

Čínsko-európska nákladná železničná doprava má teraz 20 trás spájajúcich Hefei s ôsmimi krajinami vrátane Nemecka, Poľska, Fínska, Holandska a Ruska. Štatistiky ukázali, že tento rok z Hefei odcestovalo celkom 194 čínsko-európskych nákladných vlakov.



Čínsko-európska železničná dopravná služba, ktorá sa začala v roku 2011, sa považuje za významnú súčasť iniciatívy Belt & Road Initiative (BRI), ktorá ma za cieľ podporiť obchod medzi Čínou a krajinami zúčastňujúcimi sa na programe. Čínsky prezident Si Ťin-pching oznámil v roku 2013 ambicióznu iniciatívu v hodnote niekoľkých biliónov dolárov.

Odvtedy podpísalo dohody o spoločnom budovaní ciest viac ako 140 krajín a medzinárodných organizácií.

Cieľom BRI je zvýšiť prepojenosť a spoluprácu medzi východnou Áziou, Európou a východnou Afrikou. Očakáva sa, že podľa odhadov odborníkov výrazne zvýši globálny obchod a zníži obchodné náklady o polovicu pre príslušné krajiny.

Americký trh práce sa neočakávane zlepšuje; zotavenie však bude trvať roky
Americké hospodárstvo v máji neočakávane znížilo mieru nezamestnanosti. Toto môže byť najjasnejší signál, že pokles ekonomiky, ktorý vyvolala pandémia COVID-19 sa pravdepodobne skončil, avšak cesta k obnove hospodárstva bude ešte... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Mário Martinka