Americký trh práce sa neočakávane zlepšuje; zotavenie však bude trvať roky
08 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Americké hospodárstvo v máji neočakávane znížilo mieru nezamestnanosti. Toto môže byť najjasnejší signál, že pokles ekonomiky, ktorý vyvolala pandémia COVID-19 sa pravdepodobne skončil, avšak cesta k obnove hospodárstva bude ešte dlhá.


Ministerstvo práce dôsledne sleduje správy o tom, že miera nezamestnanosti sa minulý mesiac znížila z 14,7% na 13,3%, čo je najvyššia hodnota po druhej svetovej vojne, píše reuters.com. Takýto výsledok sa dal očakávať, keďže prichádza k zlepšovaniu dôvery spotrebiteľov a k stabilizácii výrobných odvetví a služieb. K zlepšeniu však neprišlo všade rovnako. Miera nezamestnanosti bielych zaznamenala rekordný pokles, ale stúpala nezamestnanosť afroameričanov a Ázijcov.

"Krajina, čo sa týka pandémie a recesie má zatiaľ to najhoršie za sebou. Avšak všetci pracujúci, ktorí prišli o výplatu, budú ťažko získavať svoje stratené miesta, pretože mnoho z týchto pracovných miest je navždy preč," uviedol Chris Rupkey, hlavný ekonóm MUFG v New Yorku.

Vláda dovolila 400 migrantom, aby sa po týždňoch na mori vylodili
Maltská vlása sa stále snaží dosiahnuť dohody o prerozdelení migrantov s inými štátmi Európy. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | SITA


Z prieskumu podnikov vyplynulo, že počet pracovných miest v mimofarmárskom sektore vzrástol po rekordnom aprílovom poklese o 2,5 milióna. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, predpokladali pokles pracovných miest o 8 miliónov. Očakávali, že prieskum domácností ukáže, že miera nezamestnanosti vyskočí na 19,8%.

Prezident Donald Trump síce minulý týždeň čelil celonárodným protestom proti policajnej brutalite a rasovej nerovnosti, avšak napriek tomu sa dokázal rýchlo ujať týchto prekvapivých výsledkov. „Veľká Správa o pracovných miestach. Dobre si to urobil prezident Trump (žartujem, ale je to pravda)! “ Trump napísal na Twitteri.

Miera nezamestnanosti afroameričanov vzrástla o jednu desatinu percentuálneho bodu na 16,8%. Naopak, miera nezamestnanosti bielych v apríli klesla na 12,4% zo 14,2%. Ekonómovia sa domnievajú, že miera nezamestnanosti dosiahla svoj vrchol v máji a predpokladajú, že zostane nad 10% aj tretieho novembra, keď Američania pôjdu voliť nového Amerického prezidenta.

Letecká spoločnosť obnovila lety s novými koronavírusovými pravidlami. O niekoľko dní neskôr skončila.
Letecké spoločnosti sa na celom svete pokúšajú oživiť cestovanie, avšak nie všetko ide podľa plánu. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Mário Martinka

Hlboká jama

Dokonca aj s májovým odrazom je diera nezamestnanosti stále hlboká. Mzdy sú takmer o 20 miliónov nižšie ako ich úroveň pred rokom COVID-19. Miera nezamestnanosti vzrástla o 9,8 percentuálneho bodu a počet nezamestnaných od februára vzrástol o 15,2 milióna.

Širšia miera nezamestnanosti, ktorá zahŕňa ľudí, ktorí chcú pracovať, ale vzdali sa hľadania práce, a tých, ktorí pracujú na čiastočný úväzok, pretože nemôžu nájsť zamestnanie na plný úväzok, sa v máji znížila na 21,2% z 22,8% v apríli.

Prudký nárast zamestnanosti je v ostrom kontraste s pretrvávajúcim vysokým počtom ľudí, ktorí každý týždeň podávajú žiadosti o dávky v nezamestnanosti.

Rusko zaregistrovalo nový liek, ktorý udrží komplikácie spôsobené Covid-19 „pod kontrolou“
Ruskí vývojári zaregistrovali nový liek proti koronavírusu, ktorý dokáže čeliť aj najťažším komplikáciám spôsobeným Covid-19, vrátane zlyhania pľúc, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Ekonómovia uviedli, že vládny program ochrany výplat ( PPP ), ktorý je súčasťou historického fiškálneho balíka v hodnote takmer 3 biliónov dolárov, ponúka podnikom pôžičky, ktoré môžu byť čiastočne odpustené, ak sa použijú na platy zamestnancov. V máji sa v mnohých odvetviach objavili nové pracovné miesta, hoci podniky zostali zatvorené.

„Keď odídu peniaze z PPP, môže dôjsť k ďalšiemu prepúšťaniu najmä v službách, ktoré boli cieľom vládneho programu,“ uviedol Sung Won Sohn, profesor podnikovej ekonómie na Loyola Marymount University v Los Angeles.

Zamestnanosť v máji podporili hlavne reštaurácie a bary, ktoré priniesli 1,4 milióna pracovných miest. Množstvo pracovných ponúk sa v stavebníctve za minulý mesiac zvýšilo o 464 000. Zvýšila sa aj zamestnanosť v oblasti vzdelávania a zdravotníctva, maloobchodu, výroby, profesionálnych a obchodných služieb, finančných aktivít a veľkoobchodu. Avšak stále prichádza aj k redukcií pracovných miest a to hlavne v odvetviach ako IT, baníctvo a doprava.

Trump zjednocuje Američanov - ale proti nemu
Prvýkrát som bol svedkom použitia slzného plynu a brutálneho zásahu proti zákonným pokojným demonštrantom v Čile za vlády vojenského diktátora Augusa Pinocheta. Šokujúce zneužívanie štátnej moci, ktoré sme videli v pondelok pri Bielom dome, mi... Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Mário Martinka