Sulík: Som za zmrazenie minimálnej mzdy
07 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Šéf SaS pripustil, že ak to bude potrebné, mohol by sa zmeniť aj zákon, ktorý definuje automatickú úpravu minimálnej mzdy v prípade nedohody sociálnych partnerov na jej výške.


"Som za zmrazenie minimálnej mzdy," povedal v nedeľu v diskusnej relácii V politike na TA3 podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podľa neho bude tento návrh aj súčasťou balíčka ekonomických  opatrení, o ktorých bude diskutovať koalícia.

"Ja som mal aj iný návrh, aby sme mali minimálnu mzdu podľa okresov, ale ja si kvôli tomu nebudem líhať na koľajnice, čiže ak to nebude priechodné, podporujem aspoň zmrazenie minimálnej mdzy," vyhlásil šéf SaS.

Sulík zároveň pripustil, že ak to bude potrebné, mohol by sa zmeniť aj zákon, ktorý v prípade nedohody sociálnych partnerov na výške minimálnej mzdy sa jej suma určí automaticky v nadväznosti na rast priemerných platov.

Minister hospodárstva ďalej avizoval, že v otázke 13. dôchodkov sa črtá dohoda v koalícii, bližšie ju však zatiaľ nešpecifikoval. Podľa Sulíka zároveň neexistujú žiadne relevantné ekonomické argumenty na zákaz nedeľného predaja. "Je to skôr taká ideologická debata," zdôraznil podpredseda vlády pre ekonomiku s tým, že predpokladá, že v zmysle koaličnej zmluvy koaliční poslanci za žiaden z návrhov idúci týmto smerom nezahlasujú.

Rozdielnu minimálnu mzdu podľa regiónov zvažuje aj OĽaNO
Minimálna mzda ako jedna suma, ktorú majú všetci Slováci garantovanú plošne, môže skončiť. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Peter Haluza