Rusko zaregistrovalo nový liek, ktorý udrží komplikácie spôsobené Covid-19 „pod kontrolou“
07 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Ruskí vývojári zaregistrovali nový liek proti koronavírusu, ktorý dokáže čeliť aj najťažším komplikáciám spôsobeným Covid-19, vrátane zlyhania pľúc, informuje portál RT.


Levilimab je druhým liekom, ktorý dostal štátne schválenie. Bol zavedený s cieľom poskytnúť lekárom viac prostriedkov na boj proti vírusu, ktorý v Rusku nakazil viac ako 459 000 ľudí a vypýtal si 5 725 životov.

"Myslím, že dokážeme udržať komplikácie spojené s Covid-19 pod kontrolou a minimalizovať najhoršie problémy, ktoré spôsobuje," napísal na Facebooku Dmitrij Morozov, generálny riaditeľ biofarmaceutickej spoločnosti Biocad.

Znížením úmrtnosti na Covid-19 umožní Levilimab Rusku „získať čas“ predtým, ako sa vyrobí očkovacia látka proti koronavírusu a „očkovacia látka určite príde čoskoro,“ dodal.

Rusko chce odpovedať na vyhostenie diplomatov Českom v štýle "oko za oko"
Praha úmyselne zasadila úder rusko-českej spolupráci, Rusko prijme odvetné opatrenia. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | TASR


Liek je zameraný na potlačenie takzvanej „cytokínovej búrky“, čo je bežná komplikácia spojená s Covid-19, pričom imunitný systém nakazeného reaguje na vírus a nadmerné zápaly vedú k fatálnym následkom.

Morozov zdôrazňuje, že liek Levilimab sa môže podávať nielen pacientom, ktorí sú už vo vážnom stave, ale môže sa používať aj ako profylaktický liek, aby „zabránil výskytu „cytokínovej búrky“ a umožnil pacientovi vyhnúť sa intenzívnej starostlivosti.“

Liek, ktorý sa dostane na trh pod značkou ILSIRA, sa podáva podkožne na rozdiel od jej zahraničných náprotivkov, ktoré sa do systému dostávajú intravenóznou cestou.

Levilimab sa ukázal rovnako účinný ako jeho zahraniční konkurenti a zvýšil rýchlosť zotavenia pacientov. Jekaterina Trifonová, ktorá vedie infekčné oddelenie v Ústrednej klinickej nemocnici v Moskve, kde sa liek podrobil klinickému testovaniu, o tom informovala agentúru RT. Počas prvých dvoch týždňov skúšok bolo prepustených 45 pacientov s Covid-19, ktorí dostali liek, vrátane 92-ročného muža.

Žiaden smrtiaci ricín, viezol som v kufri dezinfekciu a bonbóny, tvrdí údajný ruský špión
Muža, ktorý mal mať údajne za úlohu zlikvidovať troch českých politikov, sa podarilo identifikovať. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová