Matovičove poradné orgány nemali právnu legitimitu, hovorí Bihariová
07 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Strana Progresívne Slovensko chce byť podľa jeho novej šéfky konštruktívnou protiváhou radikálnym konzervatívcom a hlásať liberálne hodnoty.


Štát sa nedá riadiť tak, že premiér má dobrý nápad a zverí rozhodovaciu právomoc nevoleným orgánom. „Veď to je „Palermo“. To si nedovolili ani za Ficovej vlády,“ povedala v rozhovore pre denník SME novozvolená predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová.

Podľa nej Matovičove poradné orgány, ako permanentný krízový štáb či konzílium odborníkov nemali právnu legitimitu. „Akoby sa nevedeli oprieť o právne predpisy,“ vyhlásila Bihariová.

Ak by sa PS po ďalších voľbách dostala do parlamentu, v prípade, že by sa vláda dala zostaviť bez OĽaNO, hnutie by nebolo preferovaný partner progresívcov. PS chce byť podľa jeho novej šéfky konštruktívnou protiváhou radikálnym konzervatívcom a hlásať liberálne hodnoty.

Ako a kedy sa skončí svetová občianska vojna (Sergej Pereslegin)
Komentár Sergeja Pereslegina (Life.ru) Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


„Nechcem spraviť z Progresívneho Slovenska stranu, ktorej výsostná agenda sú len menšiny a LGBTI. Hlásim sa k liberalizmu a myslím si, že som v tom čitateľnejšia a autentickejšia, než Michal Truban,“ povedala ďalej Bihariová pre SME.

Ako dodala, Slovensko sa podľa nej nebojí ženy Rómky v politike. Samu seba označila za sociálnu liberálku.

Bihariovú v v sobotu 6. júla do funkcie zvolilo na sneme 105 delegátov PS. Jej protikandidátom bol doterajší líder PS Michal Truban, ktorému svoj hlas odovzdalo 100 delegátov. Truban sa stal podpredsedom strany. Ďalšími podpredsedami sa stali europoslanci Michal Šimečka a Martin Hojsík, technologický podnikateľ Ivan Štefunko a expertka na kultúrne politiky Zora Jaurová.

V Bratislave bolo protestné zhromaždenie za demisiu vlády a predčasné voľby
Niekoľko stoviek ľudí pred Úradom vlády SR vyjadrilo svoju nespokojnosť s praktikami kabinetu. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | TASR