Čína sľubuje urobiť „všetko potrebné“ aby ochránila svoje firmy, ktoré sú na čiernej listine USA
07 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Peking sľúbil, že bude hájiť záujmy svojich 33 podnikov, ktoré sú na americkej čiernej listine (Entity List), akýmikoľvek potrebnými prostriedkami, informuje portál RT.


V piatok začali platiť nové americké sankcie voči čínskym spoločnostiam, pričom o niektorých z nich Trumpova vláda prehlásila, že sú „v rozpore s národnou bezpečnosťou“ a iné obvinila z porušovania ľudských práv. Obmedzenia, ktoré boli oznámené minulý mesiac, majú blokovať predaj amerického tovaru a technológií podnikom na zozname.

"Spojené štáty opakovane využili národnú bezpečnosť ako dôvod, čím zneužili opatrenia, ako je kontrola vývozu, a použili národné sily na zásah proti spoločnostiam z iných krajín," uviedlo čínske ministerstvo obchodu potom, ako toto opatrenie nadobudlo účinnosť.

Vo vyhlásení je výzva voči Washingtonu, aby „okamžite ukončil tieto nekalé praktiky“, pričom sa uvádza, že Peking by neváhal použiť „akékoľvek opatrenia potrebné na rozhodnú ochranu legitímnych práv a záujmov čínskych podnikov“.

India predstavila ambiciózny plán. Chce sa stať globálnym technologickým centrom výroby
Svetové spoločnosti sú vítané využiť indické zdroje vrátane IT a ľudského kapitálu, uviedol minister technológii krátko po tom, ako Naí Dillí predstavilo niekoľko miliardový plán, v ktorom sa chce stať globálnym technologickým centrom výroby,... Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Najnovšie podniky v čiernej listine zahŕňajú významnú čínsku spoločnosť zaoberajúcu sa kybernetickou bezpečnosťou Qihoo 360 spolu s ďalšími dodávateľmi technológií, z ktorých väčšina vyvíja technológie umelej inteligencie (AI) a rozpoznávanie tváre. Spoločnosti popreli akékoľvek priestupky.

Začiatkom mája USA zvýšili tlak na čínsky technický gigant Huawei. Spoločnosť, ktorú Washington považuje za bezpečnostnú hrozbu, je už dlho na rovnakej čiernej listine.

Jadrové tajomstvá USA údajne ukradli dodávatelia rakiet
Kybernetickí vydierači podľa správ odcudzili dôverné dokumenty, ktoré údajne obsahovali informácie o americkej medzikontinentálnej balistickej rakete Minuteman III, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Marek Molnár