Ceny ropy sa budú vyvíjať od toho, či hlavní svetoví producenti predĺžia zníženie dodávok
07 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Surová ropa Brent prvýkrát od začiatku marca prekonala hranicu 41 dolárov za barel, zatiaľ čo americká West Texas Intermediate (WTI) v piatok vzrástla takmer o dve percentná, a to pred stretnutím s poprednými výrobcami ropy, informuje portál RT.


Piatkové zhromaždenie signalizovalo, že obe kľúčové globálne referenčné hodnoty ropy sú už na šiestom týždni ziskov. Okrem pomalého oživovania globálneho dopytu po komodite boli ceny podporené aj masívnym znížením produkcie, ktoré zaviedla Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a spojeneckí významní producenti ropy na čele s Ruskom, spoločne známi ako skupina OPEC+.

Zatiaľ čo výrobné limity vstúpili do platnosti 1. mája, skupina je pripravená na stretnutie, aby v sobotu prehodnotila svoje zníženie produkcie, niektoré delegácie to potvrdili. Očakáva sa, že strany namiesto plánovaného uvoľnenia predĺžia súčasné výrobné obmedzenia 9,7 milióna barelov za deň (bpd) do konca júla. Podľa pôvodnej schémy sa škrty v júli mali znížiť na 7,7 milióna bpd a na začiatku budúceho roka by mala produkcia klesnúť na 5,8 milióna bpd.

Stretnutie bolo pôvodne naplánované na koniec tohto mesiaca, ale organizácia sa rozhodla ho uskutočniť skôr.

Čínsky dovoz ropy sa prudko zvýšil na takmer rekordnú úroveň
Čínsky dovoz ropy vyskočil od apríla o 13 percent na takmer rekordných 11,11 miliónov bpd v dôsledku priaznivého rozpätia ropných futurít, s ktorými sa obchoduje v Šanghaji, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo hlavní svetoví producenti - Rusko a Saudská Arábia - podporujú rozšírenie obmedzení produkcie, niektorí ďalší signatári údajne nesplnili podmienky dohody. Irak, druhý najväčší producent ropy OPEC, v máji prekročil svoju produkčnú kvótu, ale prisľúbil kompenzáciu tým, že obmedzí produkciu budúci mesiac. Niektoré spoločnosti pôsobiace v krajine však údajne odmietajú znižovať produkciu, čo ohrozuje ropnú dohodu určenú na zvýšenie cien.

Irak nie je jediný štát, ktorý má problém dodržať svoje záväzky. Menší vývozcovia, ako napríklad Nigéria, Angola a Kazachstan, tiež nedodržali podmienky dohody, ale predpokladá sa, že podporia navrhované predĺženie.

India predstavila ambiciózny plán. Chce sa stať globálnym technologickým centrom výroby
Svetové spoločnosti sú vítané využiť indické zdroje vrátane IT a ľudského kapitálu, uviedol minister technológii krátko po tom, ako Naí Dillí predstavilo niekoľko miliardový plán, v ktorom sa chce stať globálnym technologickým centrom výroby,... Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Marek Molnár