Trump plánuje znížiť vojenskú prítomnosť USA v Nemecku
06 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump plánuje znížiť počet amerických vojakov umiestnených v Nemecku, uviedlo to už niekoľko médií, ktoré citovali nemenovaného predstaviteľa, informuje portál RT.


Presná veľkosť sily, ktorá by sa mala presunúť, je stále neznáma, ale podľa správ agentúr Reuters a Wall Street Journal, sa do predbežných plánov zapája až 9 500 vojakov, čo je viac ako jedna štvrtina. Vojaci by mohli byť presunutí do septembra.

Niektoré médiá, ako napríklad nemecký portál Deutsche Welle, okamžite spojili stiahnutie sa s nespokojnosťou Washingtonu s Berlínom kvôli jeho neustálemu zlyhaniu prispievať dvoma percentami jeho HDP do rozpočtu NATO, ako sa vyžaduje v usmerneniach aliancie. V auguste minulého roku sa bývalý veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenell škriepil s nemeckými poslancami po tom, čo sa sťažoval, že to je pre „urážkou“, aby americkí daňovníci „naďalej platili za viac ako 50 000 Američanov“ umiestnených v Nemecku.

Úradníci oznámili médiám, že navrhované zníženie nesúvisí s medzerou v rozpočte NATO a je skôr výsledkom plánovania amerického vojenského dôstojníka, generála Marka Milleyho. Príkaz na presun nakoniec prišiel od poradcu pre národnú bezpečnosť Trumpa, Roberta O'Briena.

Trump zjednocuje Američanov - ale proti nemu
Prvýkrát som bol svedkom použitia slzného plynu a brutálneho zásahu proti zákonným pokojným demonštrantom v Čile za vlády vojenského diktátora Augusa Pinocheta. Šokujúce zneužívanie štátnej moci, ktoré sme videli v pondelok pri Bielom dome, mi... Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Ullyot správy nepotvrdil a uviedol, že o takomto rozhodnutí nevie. Pre portál The Hill prehlásil: „Spojené štáty sú aj naďalej odhodlané spolupracovať s naším silným spojencom Nemeckom na zabezpečení našej vzájomnej obrany, ako aj na mnohých ďalších dôležitých problémoch.“

Úrady v Berlíne sa doteraz zaoberali aj touto problematikou, ale ministerstvo obrany a ministri zahraničných vecí odmietli bližšie prehovoriť. Hovorca kancelárky Angely Merkelovej, Henning Otte, povedal agentúre Reuters, že vláda „počká a uvidí“, čo urobia Američania. Zároveň však poznamenal, že o takýchto rozhodnutiach sa musí najskôr diskutovať „buď dvojstranne alebo v rámci NATO“.

Hovorca obrannej politiky nemeckých sociálnych demokratov Fritz Felgentreu uviedol, že je na Washingtone, aby konal tak, ako uzná za vhodné, ale dodal, že takýto krok je určite nevhodný.

USA sú „nefungujúci štát“ a Trump môže zhodiť na protestujúcich „atómovú bombu“, tvrdí Čína
Čínske štátne noviny Global Times v utorok nastolili otázku, či môže prezident Donald Trump použiť proti výtržníkom, ktorí ničia štvrte v najväčších mestách krajiny tiež jadrovú zbraň. Ameriku pritom označili za „nefungujúci... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Mário Martinka