Rezort hospodárstva finišuje na príprave aplikácie potrebnej na pomoc pri platení nájmov
06 | 06 | 2020 I SITA

Prvý deň po spustení aplikácie budú môcť štát o pomoc pri platení nájmov žiadať podnikatelia z Prešovského kraja.


Práce na aplikácii, ktorú budú podnikatelia používať pri žiadaní štátu o pomoc pri platení nájmov, finišujú. V rámci rozpravy k novele zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR to uviedol podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík.

Zároveň avizoval, že ak poslanci legislatívu podporia, s vyplácaním prvých finančných prostriedkov by sa mohlo začať už od 15. júna. "Dám si osobne záležať, aby pomoc išla rýchlo a hladko," prisľúbil podnikateľom.

Ako dodal, v úvodnej fáze očakávajú veľký nápor na celý systém, preto sa rozhodli, že pôjdu postupne po jednotlivých krajoch a pre každý bude určený jeden deň. Prvý deň by tak mohli o pomoc žiadať podnikatelia z Prešovského kraja, druhý deň z Košického, tretí z Banskobystrického a tak ďalej.

Šéf rezortu hospodárstva tiež potvrdil kontrolovanie jednotlivých žiadostí, podľa jeho slov bude ich cieľom vylúčiť z pomoci podvodníkov a nasmerovať ju k poctivým obchodníkom.

Matovič považuje výmenu všetkých prednostov OÚ za očistenie štátnej správy
Matovič tvrdí, že politickí nominanti budú len prednostovia okresných úradov (OÚ), nie je to však pravda. Hnutie Sme rodina chce napríklad obsadiť pozície všetkých vedúcich odborov výstavby a bytovej politiky, ktoré fungujú pod... Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Podľa predsedu výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Petra Kremského predstavuje uvedená novela dobré riešenie problémov s platením nájmov. V rámci rozpravy pritom apeloval na majiteľov nehnuteľností, aby nešetrili na zľavách na nájomnom, pretože pre mnohých nájomníkov to môže byť existenčná otázka.

"Ak budú prenajímatelia krátkozrakí, my ako štát na tom ušetríme, ale nájomníkov to môže stáť existenciu," vyhlásil Kremský. Podľa neho nás čakajú ťažké ekonomické časy a je nutné prejaviť solidaritu a ústretovosť.

Dotácia štátu na nájomné by podľa novely mala byť v takej istej výške, v akej bola dohodnutá zľava z nájomného medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného. Do sumy nájomného nemožno zahrnúť napríklad platby za dodávku energií ani obratovú zložku.

Bez ohľadu na to, či sa nájomca s prenajímateľom dohodnú na zľave, priznáva novela nájomcovi právo zaplatiť zostávajúce nájomné najviac v 48 rovnako vysokých mesačných splátkach.

Relevancia strany P. Pellegriniho sa ukáže, až keď ju založí, tvrdí politológ
Význam prieskumu, podľa ktorého by nová politická strana Petra Pellegriniho, ak by ju založil, získala podporu 21,4 percenta voličov, by sa podľa publicistu Juraja Hrabka nemal preceňovať. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | TASR