Šeliga a Beblavý neuspeli, vyšetrovateľ odmietol trestné oznámenie na Pellegriniho
05 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Miroslav Beblavý (bývalý predseda Spolu) a Juraj Šeliga (Za ľudí) podali vo februári trestné oznámenie na vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho. To sa týkalo dotácie pre občianske združenie Slovenka, ktorému Pellegrini prispel sumou 50-tisíc eur.


Beblavému a Šeligovi sa nepozdávalo, že Pellegrini udelil združeniu dotáciu na podporu folklórneho festivalu Deň kroja, pričom deň po podpísaní zmluvy s občianskym združením Slovenka sa vtedajší premiér objavil na titulke týždenníka Slovenka. Podľa sťažovateľov konal Pellegrini v rozpore so zákonom, píšu Aktuality.


Použitím dotácie mal podľa domnienky oboch politikov Pellegrini, menej ako mesiac pred voľbami, získať mediálny priestor zadarmo. Z argumentácie vyšetrovateľa však vyplýva, že zákon neobmedzuje využívanie premiérovej rezervy a samotné jej udelenie s rozhovorom nijako nesúvisí.

Beblavý a Šeliga sa domnievali, že Pellegrini použil dotácie zo svojich zdrojov nedôvodné a neúčelne. To považovali za zneužitie dotácie ako aj právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ však trestné oznámenie napokon zmietol zo stola.


Streľba v Alabame si vyžiadala sedem mŕtvych
Sedem ľudí prišlo o život v dôsledku streľby, ku ktorej došlo vo štvrtok neskoro večer v meste Valhermoso Springs v americkom štáte Alabama. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | TASR

„Predseda vlády pri nakladaní s rezervou nemá v podstate žiadne zákonné obmedzenia a z uvedeného dôvodu sa svojím rozhodnutím o poskytnutí dotácie občianskemu združeniu Slovenka v žiadnom smere nedopustil konania objektívne spôsobilého naplniť objektívnu stránku skutkovej podstaty trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa, nakoľko predseda vlády výkonom svojich právomocí neporušil a ani neobišiel žiadne zákonné ustanovenie pri poskytovaní predmetnej dotácie,” píše sa v uznesení z vyšetrovania.


Aktuality v tomto kontexte vysvetľujú, že Beblavý so Šeligom sa domnievali, že rozpočtová rezerva premiéra má byť použitá na „krytie nepredvídaných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov“.


Česko vyhostilo v súvislosti s kauzou ricín dvoch ruských diplomatov
Jeden zo zamestnancov ruského veľvyslanectva zaslal českým tajným službám falošné informácie. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | TASR