India predstavila ambiciózny plán. Chce sa stať globálnym technologickým centrom výroby
05 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Svetové spoločnosti sú vítané využiť indické zdroje vrátane IT a ľudského kapitálu, uviedol minister technológii krátko po tom, ako Naí Dillí predstavilo niekoľko miliardový plán, v ktorom sa chce stať globálnym technologickým centrom výroby, informuje portál RT.


Ravi Shankar Prasad, minister telekomunikácií a informačných technológií, prehovoril pre CNBC, že schéma, ktorú predstavila indická vláda začiatkom tohto týždňa, je zameraná na to, aby sa krajina stala „veľkým centrom elektronickej výroby“.

„Sila IT, mäkká sila, štartovacia sila, ľudské zdroje - to všetko je v hojnosti k dispozícii pre výrobcov. Každá spoločnosť, ktorá sa snaží presťahovať do Indie, je vítaná,“ prehlásil a dodal, že Naí Dillí uľahčí toto úsilie.

V utorok vláda predstavila tri schémy v celkovej hodnote 500 miliárd rupií (6,6 miliárd dolárov), aby prilákala značné investície, zvýšila produkciu komponentov a čo je najdôležitejšie, priviedla do krajiny popredných tvorcov smartfónov. Jednou z iniciatív je rozšírenie stimulov o štyri až šesť percent na postupný predaj tovaru vyrobeného lokálne v priebehu piatich rokov.

Jadrové tajomstvá USA údajne ukradli dodávatelia rakiet
Kybernetickí vydierači podľa správ odcudzili dôverné dokumenty, ktoré údajne obsahovali informácie o americkej medzikontinentálnej balistickej rakete Minuteman III, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Krajina sa už dlho snaží stať sa globálnym výrobným centrom. Premiér Narendra Modi za týmto účelom v roku 2014 spustil kampaň „Make in India“ (dosiahni úspech v Indii) a India nedávno zvýšila úsilie pri zvyšujúcom sa napätí medzi Čínou a USA.

Niektorí analytici považujú nedávno predstavené systémy za ďalší príklad túžby Indie stať sa alternatívou k Číne. Prasad však zdôraznil, že „Make in India“ nie je namierená proti žiadnej krajine, ale chce sa stať konkurencieschopným hráčom v globálnej ekonomike.

„Keď hovoríme o značke „Make in India“, neznamená to izolovane Indiu. Znamená to, že India sa globálne stáva konkurencieschopnou ako partner globálnej ekonomiky - indický majetok v službách globálnych aktív,“ poznamenal Prasad.

Koronavírus unikol z čínskeho laboratória. Bola to „nehoda“, tvrdí bývalý šéf tajnej služby MI6
Nová kontrolná štúdia ukazuje, že prepuknutie choroby Covid-19 sa začalo v Číne ako chybný experiment, tvrdí bývalý šéf tajnej služby Spojeného kráľovstva (MI6). Dokument, o ktorý sa opiera, bol údajne „prepísaný“, aby odstránil obvinenia proti... Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Marek Molnár