Elektrárňam Vojany hrozí zatvorenie
05 | 06 | 2020 I SITA

 Elektrárňam Vojany hrozí zatvorenie. Stále je totiž táto tepelná elektráreň na východe Slovenska nerentabilná. Pre agentúru SITA to potvrdila manažérka pre medzinárodné vzťahy, životné prostredie a komunikáciu Slovenských elektrární, ktoré tepelnú elektráreň prevádzkujú, Oľga Baková.


„Elektráreň Vojany je na križovatke, ak sa nepodarí reštart, hrozí jej zatvorenie. Vývoj energetického trhu a najmä vysoké ceny čierneho uhlia, predovšetkým vysoké náklady na jeho dopravu z Ruskej federácie, spôsobujú dlhodobú nerentabilnosť elektrárne Vojany,“ povedala Baková.

Už niekoľko rokov sa Slovenské elektrárne snažia tepelnú elektráreň vo Vojanoch zachrániť. Stále totiž ide o elektráreň dôležitú pre stabilitu elektrizačnej prenosovej sústavy. Elektráreň je taktiež dôležitým zamestnávateľom v regióne, dáva prácu zhruba dvestopäťdesiatim rodinám.

S cieľom vyhnúť sa zatvoreniu tejto elektrárne a zachovať zamestnanosť v regióne Slovenské elektrárne analyzovali rôzne scenáre a dostupné možnosti na zníženie výrobných nákladov. „V ostatom období sme sa zamerali na úplný prechod na certifikované palivo TDP,“ dodala Baková.

AKTUÁLNE: Hasiči zasahujú pri požiari predajne s pneumatikami v Bratislave (video)
Zadymené priestory zhorenej predajne hasiči odvetrávajú pomocou pretlakovej ventilácie. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Aj keď je palivo TDP výrazne lacnejšie a ekologickejšie ako uhlie, podľa informácií agentúry SITA však ani nový druh paliva nestačí na záchranu tejto tepelnej elektrárne. Jej rentabilnosť trpí najmä na vysoké trhové ceny emisných povoleniek, či na pre ňu nízke veľkoobchodné ceny elektriny na burzách.

Závod Elektrárne Vojany sa nachádza na východnom Slovensku v okrese Michalovce. Celkový inštalovaný výkon v súčasnosti prevádzkovaných blokov elektrárne Vojany I je dvakrát 110 megawattov. Elektráreň vo Vojanoch zabezpečuje dodávkou bázovej elektrickej energie spoľahlivosť prenosovej sústavy východného Slovenska.

Tiež poskytuje pre elektrizačnú sústavu podporné služby potrebné na udržanie kvalitatívnych ukazovateľov sústavy. Od roku 2009 vyrába elektrinu nielen prostredníctvom uhlia, ale aj biomasy. Jednotlivé bloky boli uvádzané do prevádzky v rokoch 1965 – 1966.

Slovensko obnovilo medzinárodnú osobnú dopravu aj s Rakúskom a Maďarskom
Slovensko povolilo medzinárodnú osobnú dopravu aj s Rakúskom a Maďarskom. Všetky druhy dopravy medzi týmito krajinami tak môžu od piatka opäť fungovať bez obmedzenia. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | SITA