Smer-SD nepodporí novelu upravujúcu spôsob voľby šéfa Generálnej prokuratúry, tvrdí Fico
04 | 06 | 2020 I TASR

Smer-SD nepodporí koaličný návrh novely upravujúcej spôsob voľby generálneho prokurátora. Podľa predsedu strany Roberta Fica návrh obsahuje parametre, ktoré sú mimo rámca právneho štátu, ako aj Ústavy SR. Smer-SD je za to, aby bol na tomto poste človek z radov prokurátorov, je proti verejnej voľbe, kritizuje zároveň dôvody na odvolávanie šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR.


Prerokovanie návrhu považuje Fico za nedemokratické, pretože vylučuje z verejnej diskusie všetky relevantné inštitúcie. Smer-SD súhlasí s tým, že sa má rozšíriť okruh navrhovateľov na kandidáta. V prípade schválenia navrhovanej legislatívy Fico nevylučuje podanie na Ústavný súd (ÚS) SR.

Parlament podľa Fica rokuje o nových parametroch zákona bez toho, aby do procesu mohla vstúpiť prokuratúra. Na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že návrh ide nad rámec ústavy, pretože prokuratúra má byť nezávislý a nestranný orgán. Myslí si, že nie je možné, aby do tohto prostredia vstúpil "úplne cudzí element, ktorý je politicky aktívny". Poslanci za Smer-SD preto nemôžu podľa Fica súhlasiť s ustanovením, že šéfom prokuratúry sa môže stať iný človek ako prokurátor.

Minister vnútra navrhne zrušenie núdzového stavu
Minister vnútra Roman Mikulec, ktorý je zároveň šéfom ústredného krízového štábu dnes navrhne zrušenie núdzového stavu v súvislosti s pandémiou korovnavírusu. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | SITA


Fico zopakoval, že je evidentné, že návrh je šitý pre jedného človeka, narážal na advokáta Daniela Lipšica.

Smer-SD takisto nesúhlasí so spôsobom odvolávania generálneho prokurátora, ktorý má byť odvolaný, ak koná nečestne, alebo "ak sa nespráva riadne". To v praxi podľa Fica znamená, že keď nebude šéf GP poslúchať a nebude robiť to, čo od neho vládna koalícia očakáva, bude okamžite odvolaný. Šéf Smeru-SD si myslí, že hlavnou úlohou generálneho prokurátora bude kriminalizovať opozíciu.

Smer-SD tiež nesúhlasí s verejnou voľbou kandidáta na šéfa GP, je za tajnú voľbu, ktorá je podľa Fica výdobytkom Novembra 1989.

Rozdielnu minimálnu mzdu podľa regiónov zvažuje aj OĽaNO
Minimálna mzda ako jedna suma, ktorú majú všetci Slováci garantovanú plošne, môže skončiť. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Peter Haluza