Slováci môžu opäť využívať medzinárodnú dopravu do Českej republiky
04 | 06 | 2020 I SITA

Rozhodnutie Ústredného krízového štábu SR o povolení medzinárodnej dopravy do Česka je už účinné. Ministerstvo dopravy a výstavby SR informovalo, že konkrétne autobusové a vlakové spoje budú pridávané postupne.


Slováci budú môcť opäť využívať medzinárodnú autobusovú, železničnú, leteckú a lodnú dopravu do Českej republiky. "Som rád, že situácia konečne dovoľuje všetky varianty dopravy a som presvedčený, že v najbližších dňoch bude spolu s otvorením hraníc povolená aj doprava do ostatných krajín," reagoval na rozhodnutie ÚKŠ minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina).

Spoločnosť RegioJet informovala, že začne okamžite prípravy na obnovenie vlakových a autobusových spojení medzi Českom a Slovenskom. "RegioJet začne s postupným obnovovaním prevádzky medzi Českou republikou a Slovenskom pravdepodobne ešte tento týždeň. Pokiaľ sa nevyskytnú nejaké komplikácie, prvé vlakové spoje RegioJet z Prahy do Košíc a Bratislavy by mali vyraziť ešte v nedeľu tento týždeň," uviedol pre agentúru SITA hovorca RegioJet Aleš Ondrůj s tým, že dopravca čo najskôr začne znovu predaj cestovných lístkov. Ďalšie spoje bude pridávať v nasledujúcich dňoch, do predaja dá spoje tiež na celú letnú sezónu.

"Pre Čechov to znamená napríklad voľnú cestu do Tatier, či slovenských kúpeľov, pre Slovákov sa opäť otvárajú tradičné turistické destinácie v ČR ako Praha, Brno či Olomouc," dodal Ondrůj.

Matovič: Ak bude situácia dobrá, núdzový stav sa nebude predlžovať
Núdzový stav skončí po 90 dňoch. Ešte pred jeho ukončením by mala skončiť aj povinná štátna karanténa. Vláda na svojom ďalšom rokovaní pripraví aj uznesenie o zrušení zákazu zhromažďovania. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Premiéri Slovenska a Česka na stretnutí v Prahe v stredu súhlasili s obnovením vlakovej a autobusovej dopravy medzi krajinami. „Ja za seba hovorím, že by sme sa mali vrátiť do normálu aj v prípade autobusovej a vlakovej dopravy,“ povedal na tlačovej besede po spoločnom stretnutí predseda českej vlády Andrej Babiš. Slovenský premiér Igor Matovič povedal, že epidemiológovia mu radili, aby pri krajinách voči ktorým sa úplne otvoríme, sme sa úplne otvorili. "Sme teda otvorení na akúkoľvek formu otvorenia dopravy,“ dodal Matovič.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) plánuje obnoviť medzinárodné vlaky do Česka, ale aj Rakúska v priebehu júna. "V týchto chvíľach sa rozhoduje o tom, kedy a v akej podobe," zareagoval v stredu pre agentúru SITA riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Spoločnosť Slovak Lines je pripravená na okamžité obnovenie medzinárodnej autobusovej dopravy za podmienok určených vládou.

Koronavírus unikol z čínskeho laboratória. Bola to „nehoda“, tvrdí bývalý šéf tajnej služby MI6
Nová kontrolná štúdia ukazuje, že prepuknutie choroby Covid-19 sa začalo v Číne ako chybný experiment, tvrdí bývalý šéf tajnej služby Spojeného kráľovstva (MI6). Dokument, o ktorý sa opiera, bol údajne „prepísaný“, aby odstránil obvinenia proti... Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Marek Molnár


"Veľmi nás teší, že situácia u nás aj v okolitých krajinách je stabilná a postupne sa zjednodušujú podmienky prekročenia hraníc s našimi susedmi. Veríme, že neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou a Českou republikou a zrušenie karantény či negatívneho testu na koronavírus pri ceste do Rakúska je predzvesťou spustenia medzinárodnej dopravy, ktorá je zastavená už takmer tri mesiace," informovala agentúru SITA hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Dopravca Leo Express vyslovil pripravenosť obnoviť česko-slovenské vlakové spojenie na trase Praha - Pardubice - Olomouc - Ostravsko - Poprad - Košice. "Nasadenie jednotlivých spojov prispôsobíme záujmu cestujúcich. V prípade, že bude oficiálne potvrdená možnosť cestovať hromadnou dopravou, zverejníme v nasledujúcich dňoch cestovné poriadky," informoval hovorca Leo Express Emil Sedlařík. Leo Express tiež dúfa, že sa onedlho otvoria hranice aj medzi Slovenskom a Ukrajinou, aby mohol obnoviť nadväzný autobusový spoj na Ukrajinu.

Vojenské spravodajstvo zaznamenalo aktivity cudzích služieb na Slovensku
Vojenské spravodajstvo zaznamenáva informácie o činnosti tajných služieb na slovenskom území na dennej báze. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | SITA