Hydroxychlorochín, ktorý propagoval Trump, je v boji proti koronavírusu neúčinný
04 | 06 | 2020 I SITA

Liek proti malárii, ktorým sa americký prezident Donald Trump snaží predísť ochoreniu COVID-19, je na tento účel neefektívny. Vyplýva to z prvej rozsiahlej a vysoko odbornej štúdie, ktorá testovala ľudí s blízkymi kontaktmi na niekoho chorého.


Výsledky štúdie, ktoré zverejnil v stredu americký odborný časopis New England Journal of Medicine, ukazujú, že hydroxychlorochín nie je o nič lepší pri prevencii pred koronavírusom ako placebo. Liek očividne nepredstavuje vážnu hrozbu, avšak v 40 percentách prípadov mal vedľajšie účinky, väčšinou spôsobil mierne žalúdočné problémy.

“Sme sklamaní. Boli by sme radi, keby účinkoval,” uviedol vedúci výskumu David Boulware, odborník na infekčné ochorenia z University of Minnesota. “Naším cieľom však bolo zodpovedať túto otázku a uskutočniť vysoko kvalitnú štúdiu,” pretože dôkazy o tomto lieku boli doteraz nepresvedčivé, dodal Boulware.

Hydroxychlorochín sa stal témou intenzívnej diskusie, odkedy ho v marci začal propagovať prezident Trump. Liek sa dlhodobo používa na liečbu malárie, lupusu a reumatoidnej artritídy, žiadne väčšie štúdie však doteraz nedokázali, že by bol bezpečný alebo efektívny pre pacientov s koronavírusom. Niektoré štúdie dokonca naznačili, že by mohol byť škodlivý.

Americký "Wolverin", sa vyhrážal demonštrantom so štvorčepeľovým nožom v ruke (VIDEO)
Motorista, ktorého rozhnevala skupina demonštrantov Black Lives Matter, bol natočený ako sa im vyhrážal so zvláštnou zbraňou, na ktorej boli 4 nože, pričom sa ich údajne tiež snažil zraziť autom, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Marek Molnár