Svoje záväzky prestalo podľa inkasných agentúr platiť takmer 20 % dlžníkov
03 | 06 | 2020 I SITA

Svoje záväzky v mesiacoch marec až máj prestalo platiť pre koronavírus takmer 20 % dlhujúcich zákazníkov. Konštatujú to členovia Asociácie slovenských inkasných agentúr (ASINS). Najväčší počet zákazníkov, ktorí deklarujú problémy v súvislosti s Covid-19, žiada o odklad splátok. Nasledujú zákazníci, ktorí požadujú zníženie splátok a tí, ktorí odmietajú úplne uhradiť svoje dlhy.


Dva roky a viac je bežný vek nevymožených pohľadávok, ktoré inkasným agentúram najmä veľké spoločnosti odovzdávajú do mandátnej správy. "Pri odkupovaných portfóliách sú pohľadávky nesplácané ešte dlhšiu dobu," hovorí viceprezident asociácie Pavol Jakubov. Podľa neho je dôležité, aby si klienti uvedomili, že oni samotní sú zodpovední za to, že svoj záväzok neuhradili.

"Mali by si byť vedomí, že predajca má právo navýšiť kúpnu sumu o patričné úroky z omeškania. Preto je veľmi dôležité, keď sa dostanú do problémov a nedokážu svoj záväzok načas uhradiť, aby začali so svojim veriteľom komunikovať," dopĺňa Jakubov.

Polícia obvinila 48-ročného muža za jazdu pod vplyvom alkoholu
Polícia v Bardejove obvinila 48-ročného muža z obce Kobyly z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR


Veľké ekonomické subjekty sa netaja tým, že svoje pohľadávky zverujú do rúk viacerým inkasným agentúram. Len máloktoré veľké subjekty spolupracujú výhradne len s jedným dodávateľom služieb kredit manažmentu. Banky, poisťovne, telekomunikační operátori, či sieťové odvetvia sa každý rok stretávajú s desiatkami tisíc neuhradených faktúr. Je ich kľúčovou potrebou mať partnera, ktorý je schopný pomôcť im s ich pohľadávkami, aby ich čo najskôr premenili na likviditu.

Členovia Asociácie slovenských inkasných agentúr vrátili vlani do ekonomiky 113,4 mil. eur. Rok predtým to bola suma 103 mil. eur. Objem zinkasovaných pohľadávok sa posledné tri roky postupne zvyšuje. "Pozreli sme sa aj na to, akú rolu zohral Covid-19 v prvom štvrťroku 2020. Detailné výsledky bude asociácia prezentovať koncom leta, keď budeme mať zozbierané dáta aj za druhý štvrťrok, v ktorom očakávame, že sa dopady koronakrízy prejavia naplno," konštatuje prezident asociácie Martin Musil.

Asociácia slovenských inkasných agentúr je záujmové združenie právnických osôb. Združenie vzniklo v apríli 2010 a v súčasnosti združuje deväť slovenských a medzinárodných inkasných spoločností. Členovia pokrývajú 90 % slovenského trhu inkasných spoločností.

Štúdia potvrdila vyššie riziko úmrtia na COVID-19 u etnických menšín
Ľudia pôvodom z Číny, Indie, Pakistanu či Karibiku a príslušníci černošských etnických skupín majú o 10 až 50 percent vyššie riziko úmrtia ako belošské obyvateľstvo Británie. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR