Pellegrini zbabelo uteká z boja
03 | 06 | 2020 I Aneta Leitmanová

Nikto nevie akým (S)smerom by mal Pellegrini zobrať nohy na plecia.


Presne pred mesiacom Peter Pellegrini v jednej diskusnej relácii zdôrazňoval, že ak by necítil šancu, do boja o predsednícky post v Smere by nešiel. Teraz to však vyzerá tak, že jeho odchod zo strany je reálny. Prečo teda zrazu uteká z boja? Veď ešte pred týždňom sa búchal do pŕs, že je 20 rokov Smerom odchovaný a on sám má jasnú víziu, ako ho zmeniť!

Nuž, lebo zacítil šancu zradiť stranu, ktorá ho vychovala. Jeden jediný
Pellegriniho strana by získala podporu vyše 21 % voličov (aktualizácia)
Ak by Peter Pellegrini založil stranu, podľa aktuálneho prieskumu by získala 21,4% voličov, Smer-SD by získal necelých desať percent. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Peter Haluza, TASR
, hovoriaci o tom, že jeho nová strana by mohla získať cez 20 percent, kým Smer len necelých desať, ho nakopla smerom von zo Smeru. Lenže toto môže byť veľmi falošná predstava. Asi rovnako, ako predvolebné preferencie Progresívneho Slovenska alebo Kiskových Za ľudí. Pozrite sa, kde skončil napríklad taký Harabin.

Problém prieskumu bol totiž ten, že sa pýtali priamo na jeho novú stranu, čím sa dostal do svetla reflektorov. Iste, pre viacerých je po prehratých voľbách prijateľnejší ako Fico, ale prieskum zároveň hovorí, že len polovica voličov Smeru by ho podporila. Zvyšok čerpá zatiaľ neexistujúca strana z elektorátu, ktorý sa zobral akosi odnikiaľ.

Ak sa má o niečom v strane hlasovať, tak o dohode Fica a Pellegriniho, hovorí Kaliňák
Podpredseda strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Kaliňák hovorí, že neporozumel výzve Petra Pellegriniho, aby Robert Fico odišiel z čela strany. Ak sa má podľa Kaliňáka o niečom v strane hlasovať, tak o spoločnej dohode Fica a... Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | SITA


Problémom je aj to, že zatiaľ nikto nevie, akým smerom by sa mala nová Pellegriniho partaj uberať. Zvlášť, ak sám Pellegrini zdôrazňuje, že je odchovaný Smerom. Chce nebodaj Smer naklonovať? A budú mu na to stačiť len tie dve jamky v lícach?

Lebo podporu v Smere mu zatiaľ vyjadrili iba dve organizácie. Jedna Rašiho z Košíc a druhá Pellegriniho z Banskej Bystrice. Ale štruktúry Smeru sa celé roky tvorili najmä pod vedením Fica. On bol ten, ktorý ich budoval a hýčkal si ich.  On bol ten, kto rozdával funkcie a dával odmeny. On bol ten, ktorý vládol a garantoval.

Vybudovať stranu s celoslovenskou pôsobnosťou od základov nejde len tak zo dňa na deň. Najmä ak nemáte z pohľadu odmien v podobe funkcií čo ponúknuť. Navyše starší a konzervatívnejši voliči, na ktorých Smer celé roky stál, dôverujú ešte stále skôr Robertovi Ficovi.

Korunný princ Smeru, ktorý musel prebrať premiérske kreslo len z núdze, tak nemôže rátať s tým, že má nejakú zelenú lúku a dostatok zdrojov na to, aby na nej zrazu vybudoval novú krásnu politickú fabriku na hlasy.A ak sa nedokáže postaviť predsedovi a poraziť ho vo férovom boji, ako od neho môžu voliči čakať, že dokáže bojovať za nich v nejakej novej imaginárnej strane?

Áno očistil Smer od toho bahna v ktorom sa úplne topili. Lenže teraz je dosť možné, že to bahno sa bude Pelemu pomaly lepiť na päty a ani Drucker ho z toho nevylíže.

Bez Ficovho odobrenia Pellegrini v Smere nevyhrá, hovorí jeho spoluzakladateľ Boris Zala
Spoluzakladateľ Smeru a bývalý europoslanec Boris Zala nevie, ako dopadne zápas o predsednícky post v strane Smer - sociálna demokracia. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | SITA