Izrael oznámil, že úspešne otestoval dve balistické strely
03 | 06 | 2020 I TASR

Izrael otestoval raketu krátkeho a dlhého doletu, ktoré boli odpálené z paluby lode.


Izrael v utorok oznámil, že v oblasti Stredozemného mora úspešne otestoval dve balistické strely, informovala agentúra AFP. Štátom vlastnená spoločnosť Israel Aerospace Industries (IAI) oznámila, že skúšky rakiet sa uskutočnili nad otvoreným morom. Postupne otestovali raketu krátkeho a dlhého doletu, ktoré boli odpálené z paluby lode.

Obe strely podľa vyhlásenia IAI zasiahli svoje ciele s maximálnou presnosťou a splnili zámer testov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa AFP privítal správy o úspešných testoch. Krajina podľa jeho slov dokáže aj počas pandémie nového koronavírusu zaistiť bezpečnosť v oblasti útočných i obranných prostriedkov.

Izrael má už dlhodobo napäté vzťahy s Iránom, pripomína AFP. Netanjahu Irán opakovanie obvinil, že sa snaží posilniť svoju prítomnosť vo vojnou zmietanej Sýrii s cieľom ohroziť Izrael, ktorý so Sýriou susedí. Iránska armáda a libanonské militantné hnutie Hizballáh podporujú sýrsky režim vo vojnovom konflikte, ktorý sa začal v roku 2011.

Izrael odvtedy na území Sýrie uskutočnil stovky náletov, pričom sa zameriaval na vládne jednotky, ako aj na ich spojencov z iránskej armády a hnutia Hizballáh.

Americké masové protesty predstavujú „výzvu pre štátnu moc“, ale nie sú výsledkom zahraničného zasahovania
„Bezprecedentnú“ výzvu pre štátnu moc, ktorá prepukla v USA v súvislosti s policajným násilím, vedie domáce hnutie, nie zahraničná intervencia, uviedol afroamerický historik Gerald Horne pre portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Marek Molnár