Americké masové protesty predstavujú „výzvu pre štátnu moc“, ale nie sú výsledkom zahraničného zasahovania
03 | 06 | 2020 I Marek Molnár

„Bezprecedentnú“ výzvu pre štátnu moc, ktorá prepukla v USA v súvislosti s policajným násilím, vedie domáce hnutie, nie zahraničná intervencia, uviedol afroamerický historik Gerald Horne pre portál RT.


Vlna protestov do istej miery odráža následky atentátu na vodcu občianskych práv Martina Luthera Kinga Jr v roku 1968, keď vypukli demonštrácie „z východného pobrežia na západné pobrežie“. „Ide o priamu konfrontáciu so štátnou mocou“, prehlásil Horne, profesor africko-amerických dejín na univerzite v Houstone.

„Nielen Biely dom je obliehaný. Legislatívna budova štátu v štáte Ohio je v podobnej situácii. Policajný okrsok v Minneapolise, v susedstve, kde došlo k vražde Georga Floyda, bol spálený na popol," dodal historik.

USA sú „nefungujúci štát“ a Trump môže zhodiť na protestujúcich „atómovú bombu“, tvrdí Čína
Čínske štátne noviny Global Times v utorok nastolili otázku, či môže prezident Donald Trump použiť proti výtržníkom, ktorí ničia štvrte v najväčších mestách krajiny tiež jadrovú zbraň. Ameriku pritom označili za „nefungujúci... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Náhle prepuknutie hnevu prinútilo niektorých predstaviteľov USA, medzi nimi aj bývalú poradkyňu pre národnú bezpečnosť Susan Riceovú, aby priamo vinili za nepokoje Rusko, ktoré je dnes pre mnohých v americkom politickom zriadení štandardným obetným baránkom. Ale zahraničné štáty nemajú nič s protestami, ktoré teraz zametajú krajinou.

"Je to smiešne, obávam sa však, že to odráža myšlienku studenej vojny, ktorá ešte musí zmiznúť, aj keď Sovietsky zväz zmizol v roku 1991," povedal Horne o pokuse vrhnúť vinu na Rusov.

"Pripomeňme, že to nebolo tak dávno, keď sme viedli kampaň a krížili proti americkému apartheidu. Rasisti vždy hovorili, že sme spokojní, kým nás nevyprovokovala Moskva," dodal profesor na záver.

'Sme zdesení': Americká polícia nerešpektuje práva novinárov (125 prípadov)
Americká polícia porušila ústavu zatknutím a násilím voči novinárom, ktorí spravodajsky pokrývali demonštrácie proti polícajnej brutalite v USA. Po zhromaždeniach nasledovali nepokoje vo veľkých mestách. Informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič