USA obvinili Zimbabwe zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny. Tí však o tom nič nevedia
02 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Nepodložené tvrdenia USA poškodzujú už aj tak dosť napäté vzťahy medzi oboma krajinami, reagovalo Harare.





Americké úrady obvinili zimbabwskú vládu zo zasahovania do masových protestov v amerických mestách kvôli smrti Georga Floyda. Africká republika reagovala na výzvu veľvyslanca USA v Harare, píše sa v správe The Herald .




Zimbabwský minister zahraničných vecí Sibusiso Moyo sa stretol so šéfom diplomatickej misie USA Brianom Nicholsom a obvinenia označil za nepravdivé a neopodstatnené. Okrem toho tieto vyhlásenia narušujú už aj tak zložité vzťahy medzi týmito dvoma štátmi.

Ruského novinára v USA napadla polícia, Moskva teraz požaduje vyšetrenie incidentu
Použitie násilia zo strany polície proti novinárom, vrátane ruského korešpondenta, ktorý bol omráčený slzným plynom priamym zásahom do tváre, je neprijateľné, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí a vyzvalo USA, aby tento incident dôsledne... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Minister Moyo poznamenal, že Zimbabwe nie je a nikdy nebola oponentom Spojených štátov, a taktiež uviedol, že krajina vždy podporuje Chartu OSN, ktorej článok 2 ods. 4 vyzýva, aby „všetky členské štáty rešpektovali suverenitu, územnú celistvosť a politickú nezávislosť ostatných krajín“.


Moyo oznámil americkému veľvyslancovi, že Zimbabwe plánuje nadviazať normálnu spoluprácu so Spojenými štátmi na základe vzájomného rešpektu a nezasahovania do vnútorných záležitostí druhých.




Pordca, prezidenta Spojených štátov pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien v rozhovore pre ABC povedal, že niektoré krajiny vrátane Zimbabwe sú odporcami Washingtonu a využívajú túto situáciu na zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny.




Toto nie je prvé takéto obvinenie. Nedávno bývalá poradkyňa bývalého prezidenta USA Baracka Obamu uviedla, že nepokoje v USA nesú „ruskú stopu“.

Rusko môže financovať nepokoje okolo smrti Georga Floyda
V nedeľu na CNN poradkyňa pre národnú bezpečnosť z Obamovej éry, Susan Riceová tvrdila, bez toho, aby poskytla dôkaz, že ruská vláda by mohla naliať peniaze do prebiehajúcich nepokojov po smrti Georga Floyda, píše breitbart.com Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Mário Martinka