Školy aj deti majú problém. Na meranie teploty chýba predpis
02 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Školy nemajú od štátu žiadne jasné usmernenie o tom, s akou teplotou môžu či nemôžu dieťa pustiť na vyučovanie.


Malého školáka v Petržalke pred školou otočili domov. Po meraní teploty, ktorá podľa teplomera ukázala málo nad 37 stupňov Celzia, musel odísť. Po kontrolnom premeraní doma a opakovanom premeraní pred školou o pol hodiny neskôr sa s teplotou 36,6 mohol zaradiť medzi spolužiakov. Prípad opísal denník SME.

Napríklad pokyny pre meranie teploty v jasliach definoval Úrad verejného zdravotníctva jasne. Limitom je teplota 37,3 stupňa a viac, v takom prípade do jaslí dieťa ísť nemôže. Školám ale jasný pokyn chýba. Jediným pravidlom je, že na vyučovanie nemôžu prísť deti s príznakmi Covid-19.

"Konkrétna hranica pre telesnú teplotu detí sa oficiálne spomína len v tlačive k prehláseniu, ktoré musia rodičia podpisovať ráno pri odovzdaní dieťaťa do materskej školy. Zaväzujú sa v ňom, že ich dieťa počas uplynulého dňa nemalo teplotu nad 37,5 stupňa," píše SME. Vyhlásenie, ktoré rodičia odovdzajú pri nástupe žiaka do základnej školy, už ale žiadnu hodnotu neobsahuje.

Podľa ministerstva sa pritom treba riadiť usmerneniami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Úrad ale žiadne relevantné usmernenie nevydal a vyhlásil, že to mala urobiť príslušná sekcia rezortu školstva. Situácia sa tak dostala do začarovaného kruhu bez jasných pravidiel. Jediným relevantným údajom je podľa hovorkyne ÚVZ hodnota pod 37,5 stupňa, ktorú ako limitujúcu pre vstup do školy určil Ústredný krízový štáb.

Prináša koronavírus koniec liberalizmu a triumf autoritárstva?
Pandémia rozbila niektoré zakorenené predstavy o demokracii a autokracii. Rovnako ako domnelé liberálne demokracie nemusia byť napokon až tak liberálne, autoritárske režimy môžu byť v skutočnosti menej despotické, ako sa zdá. Komentár priniesli... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Natália Sollárová