Prispievanie na rodičovské penzie z daní smrdí diskrimináciou
02 | 06 | 2020 I Pavol Jesenský

Vládny plán vyvoláva napríklad otázku, prečo by mali byť zvýhodnení iba tí dôchodcovia, ktorí majú pracujúce deti a kto bude potom prispievať z daní na penziu tým, ktorí ich nemajú.


Okamžite po zverejnení
Pracujúce deti by mali prispievať na penzie svojich rodičov, tvrdí Krajniak
Podpora rodičov pracujúcimi deťmi by mohla mať formu formu asignácie dane, venovanie časti odvodov rodičom alebo daňovej úľavy, povedal minister práce Milan Krajniak. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | SITA
o tom, že deti by mali prispievať na penzie svojich rodičov, sa na sociálnych fórach strhla búrlivá debata o tom, prečo by to tak malo byť. Či si dôchodcovia nenašetrili sami, či nie je lepšie odkladať si na vlastný dôchodok alebo pre deti, prečo chce vláda zvyšovať dane...

Väčšina príspevkov na tému „zasa nás chcú okradnúť“ vychádzala z nepochopenia princípu asignácie daní či odvodov, ktorý znamená, že by sa nemali zvyšovať, ale ich zaplatenú časť bude možné priamo nasmerovať na rodičovský účet. Funguje to podobne, ako dve percentá z daní pre mimovládky, športové kluby, či občianske združenia.

Problém je však v tom, že zatiaľ nepoznáme detaily. Aj v programovom vyhlásení vlády, na ktoré sa minister práce Milan Krajniak odvolával, sa totiž tejto problematike venuje jediná veta: Vláda SR bude presadzovať ústavnú zmenu legislatívy, ktorá umožní pracujúcim prispievať k dôchodku svojich rodičov určitým percentom z vymeriavacieho základu (napr. asignáciou odvodov).

Slovensko v núdzi (Juraj Hrabko)
Zdroj: teraz.sk Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | TASR


Nečakané otvorenie tejto témy však vyvolalo rad ďalších otázok: Budú môcť prispievať aj pracujúci dôchodcovia svojim rodičom? A prečo by mali byť znevýhodnení tí dôchodcovia, ktorí pracujúce deti nemajú? Najmä druhá otázka stojí za zamyslenie, keďže by mal platiť princíp nediskriminácia obzvlášť v takej citlivej oblasti, ako sú sociálne istoty a tým pádom aj dôchodky.

Na druhej strane možnosť prilepšiť rodičom priamym príspevkom z daní či odvodov, ktoré musíme platiť, je vcelku rozumný nápad, zvlášť ak si uvedomíme, že je lepšie poslať peniaze radšej niekomu blízkemu, ako namiesto toho napríklad Matovičovi na jeho vládne noviny.

Musíme si ale uvedomiť aj fakt, že niekto deti nemal, lebo nemohol a iní ich majú viac ako dosť. Ale musia byť pracujúci a to je na tom jediné pozitívne. Lenže nám tu akosi prudko stúpa nezamestnanosť a možno celý nápad podpory dôchodcov pracujúcimi bude iba veľkým škandálom s nízkymi dôchodkami.

Matovičovi sa nedarí dodržiavať sľuby o transparentnosti. Kazia mu to Kollárovci
Sľuby Igora Matoviča (OĽaNO) a celej vlády o transparentnosti narúša vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina). Holého firma podpísala v roku 2018 zmluvu na analýzu pre Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) za 300-tisíc eur. Analýzu, na ktorú sme sa... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok