Matovičovi sa nedarí dodržiavať sľuby o transparentnosti. Kazia mu to Kollárovci
02 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Sľuby Igora Matoviča (OĽaNO) a celej vlády o transparentnosti narúša vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina). Holého firma podpísala v roku 2018 zmluvu na analýzu pre Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) za 300-tisíc eur. Analýzu, na ktorú sme sa zložili všetci, však teraz odmietajú zverejniť.


Holého meno sa najskôr skloňovalo v súvislosti s postom ministra dopravy. Podľa Aktualít bol však politik nežiaducou osobou a napokon bol do funkcie nominovaný Andrej Doležal. Holého firma Noesis Strategies si totiž v roku 2018 od ŽSR vypýtala stovky tisíc za utajenú analýzu.


ŽSR odmietli analýzu zverejniť aj napriek žiadosti Aktualít podľa infozákona. K celej veci sa nevyjadril ani premiér Matovič či Holého hnutie Sme rodina. Nová vláda sa pritom vo svojom programovom vyhlásení zaštiťuje transparentnosťou a etikou.


Dva krízové štáby, konzílium a Matovič. Kto vlastne riadi krajinu?
O prípadnom ukončení či pokračovaní núdzového stavu sa bude podľa premiéra rokovať v utorok 2. júna. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Peter Haluza

„Zásadným prvkom profesionálnej a nezávislej štátnej správy je transparentnosť a etika,“ zdôrazňuje programové vyhlásenie vlády, v ktorom je slovo „transparentný“ vo všetkých jeho podobách použité 90-krát.


ŽSR analýzu za 300-tisíc eur utajuje aj po tom, ako sa Holý dostal do funkcie podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie. Štátna spoločnosť argumentuje tým, že ide o autorské dielo a spoločnosť, ktorá ju vypracovala, nedala súhlas na jej zverejnenie.


Ako jediný sa vyjadril Doležalov rezort dopravy, ktorý v odpovedi zdôrazňuje, že transparentnosť je dôležitá. „Minister dopravy uznáva otvorenú a transparentnú komunikáciu s verejnosťou, a to najmä s ohľadom na verejný záujem a použitie verejných zdrojov. Zároveň berie na vedomie, že podľa autora analýzy ide o autorské dielo, na sprístupnenie ktorého nedáva súhlas,“ napísal pre Aktuality.sk odbor komunikácie ministerstva.


Anonymous sa zapojili do protestov v USA. Hackli stránku polície aj policajné rádiá
Do vlny protestov v Spojených štátoch, ktoré vyvolalo zabitie Gergea Floyda, sa zapojila aj hackerská skupina Anonymous. Hackeri nabúrali stránku Minneapoliskej polície prostredníctvom policajných rádií v Chicagu, kde nechali hrať pesničku od... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok