Na severe Konžskej demokratickej republiky sa začala znova šíriť ebola
02 | 06 | 2020 I TASR

Konžská demokratická republika bojuje s ebolou a zároveň sa potýka s ochorením COVID-19 a najväčšou epidémiou osýpok na svete.


Na severe Konžskej demokratickej republiky (KDR) vypukla nová epidémia eboly, potvrdili zdravotnícki predstavitelia. V provincii Equateur blízko mesta Mbandaka identifikovali šesť prípadov vrátane štyroch úmrtí. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to oznámil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý pripomenul, že KDR bojuje s ebolou aj na východe a zároveň sa potýka s ochorením COVID-19 a najväčšou epidémiou osýpok na svete.

Je to po druhý raz, čo za ostatné dva roky ebola zasiahla Equateur. V roku 2018 tam zabila 33 ľudí a pod kontrolu sa ju podarilo dostať za niekoľko mesiacov.

Na východe KDR vypukla epidémia eboly v auguste 2018 a odvtedy si vyžiadala najmenej 2 243 mŕtvych. Zatiaľ však úrady nevyhlásili jej koniec, hoci posledného známeho pacienta prepustili v polovici mája. V krajine však nemôže ešte aspoň mesiac pribudnúť žiaden nový prípad, aby mohla vyhlásiť koniec epidémie.

Spomínané ochorenie COVID-19 podľa pondelkových údajov Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v KDR potvrdili u 611 ľudí. Dvadsať pacientov v jeho dôsledku zomrelo. V krajine však vykonali obmedzené množstvo testov a pozorovatelia sa obávajú, že ozajstný počet prípadov môže byť oveľa vyšší.

V New Yorku vyhlásili zákaz nočného vychádzania
V meste New York vyhlásili od pondelka 23.00 h do utorka 05.00 h miestneho času zákaz vychádzania s cieľom zabrániť ďalším násilným protestom vyvolaným smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR