Dobroslava T. disciplinárne stíhajú pre video s Marianom K. aj pre prepustenie Jozefa Majského
02 | 06 | 2020 I SITA

 Video s podnikateľom Marianom K. ako aj prepustenie podnikateľa Jozefa Majského z väzby sú dôvodom na disciplinárne stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. Uviedol to dnes pred disciplinárnou komisiou prokuratúry zástupca Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá stíhanie navrhla.


Nahrávka rozhovoru s neskôr viacnásobne stíhaným Marianom K. sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila. Návrh na stíhanie konkrétne poukazuje na to, ako sa Dobroslav T. v súvislosti s nahrávkou vyjadril v októbri 2019 pre TV Markíza. Uviedol vtedy, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“.

Právna zástupkyňa Dobroslava T. v tejto súvislosti uviedla, že on sám odmieta akékoľvek spájanie jeho osoby s obsahom konverzácie na nahrávke. „Nie je si istý, či sa jedná o jeho hlas,“ povedala s tým, že nahrávka je v zlej kvalite a mohla byť napríklad technicky upravená.

„Jeho hlas je pomerne všedný, dá sa jednoduchým spôsobom napodobiť,“ skonštatovala. Dobroslav T. pritom pripustil, že sa s Marianom K. pozná, podľa vlastných slov však nemohol predpokladať, že sa z neho stane trestne stíhaná osoba. „Za posledných päť rokov sa nestretli vôbec,“ uviedla právnička Dobroslava T.

Pracujúce deti by mali prispievať na penzie svojich rodičov, tvrdí Krajniak
Podpora rodičov pracujúcimi deťmi by mohla mať formu formu asignácie dane, venovanie časti odvodov rodičom alebo daňovej úľavy, povedal minister práce Milan Krajniak. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | SITA


Pokiaľ ide o prepustenie podnikateľa Jozefa Majského, v roku 2004 podľa návrhu na stíhanie Dobroslav T. ako generálny prokurátor nepravdivo tvrdil, že ho krajská prokuratúra informovala o tom, že dôvody väzby obvineného pominuli. Na základe toho bol neskôr Majský prepustený. „Toto tvrdenie Dobroslava T. bolo klamstvo,“ skonštatoval navrhovateľ.

Návrh na disciplinárne konanie voči Dobroslavovi T. bol podaný v októbri minulého roku pre dva skutky. Bývalého generálneho prokurátora následne 16. januára tohto roku zadržali a obvinili z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Prípad sa týkal videonahrávky, na ktorej vtedajší minister financií za Smer-SD Ján Počiatek žiada vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava T. o pomoc v kauze Tipos.

Kauza sa týkala splátky v prepočte zhruba 13 miliónov eur v prospech cyperskej spoločnosti Lemikon, ktorá vyhrala na Najvyššom súde SR spor o ochranné známky so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos. Policajti však následne na pokyn dozorového prokurátora Dobroslava T. prepustili a bolo mu zrušené obvinenie.

Dobroslav T. bol na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011. Od októbra minulého roku má pozastavený výkon funkcie prokurátora.

Povinnú vzdialenosť v kostoloch nahradí od 3. júna šachovnicové sedenie, rúška ostávajú
Povinnú vzdialenosť dva metre medzi ľuďmi v kostoloch nahradí od stredy 3. júna šachovnicové sedenie. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | SITA


Disciplinárna komisia Dobroslava T. v minulosti dvakrát zbavila funkcie prokurátora. Naposledy sa tak stalo v prípade jeho listu v kauze bytovky Glance House v apríli 2015. Listom z mája 2012 Dobroslav T. ako zastupujúci generálny prokurátor umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove, ktorý predtým zablokoval Úrad špeciálnej prokuratúry. Podľa disciplinárnej komisie bola primárnym dôkazom samotná listina z 18. mája 2012, ktorú preukázateľne vydal Dobroslav T.

„Obsah tejto listiny bol podľa názoru disciplinárnej komisie spôsobilý zmiasť osobu, ktorá rozhodovala o návrhu na vklad. Samotná listina mala dokonca i rozporný obsah, je zjavné, že bola vydaná v rozpore s príslušnými ustanoveniami trestného poriadku, ktoré upravujú inštitút zaistenia nároku poškodeného. Takýto postup nezodpovedá ustanoveniam Trestného poriadku,“ uviedol v roku 2015 predseda piatej disciplinárnej komisie GP SR Michal Panák.

ŠOK: Vo Vranove nad Topľou nafúkal vodič šesť promile
Na mol opitý vodič bol zadržaný a čelí obvineniu. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | TASR


Rozhodnutie komisie však v apríli 2018 zvrátil na základe podanej žaloby Krajský súd v Bratislave, ktorý napadnuté rozhodnutie zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie. Dôvodom rozhodnutia bolo, že v konaní správneho orgánu (komisie, pozn. SITA) bola zistená taká chyba, ktorá mohla mať vplyv na zákonnosť napadnutého rozhodnutia.

Spomínaný list najprv vyšetrovala polícia, no napokon rozhodla, že nejde o trestný čin a vec postúpila disciplinárnej komisii. Tá Dobroslava T. pritom už v roku 2013 zbavila funkcie prokurátora, no bývalý generálny prokurátor sa voči disciplinárnemu trestu odvolal na krajský súd.

„Súd sa čiastočne stotožnil s navrhovateľom, že v tomto konaní došlo k takým chybám, ktoré mohli mať vzťah k zákonnosti, a preto preskúmavané rozhodnutie súd zrušil,“ vyhlásila v decembri 2014 samosudkyňa. Krajský súd v Bratislave preto v roku 2014 zrušil rozhodnutie disciplinárnej komisie a prípad Dobroslava T. nanovo prešetrovala disciplinárka na žilinskej krajskej prokuratúre.

Banky na Slovensku sú na krízu podľa NBS pripravené, avšak musia čeliť viacerým rizikám
Banky na Slovensku sú na krízu dobre pripravené. "Majú dostatok kapitálu a likvidity, čo je prvý dobrý predpoklad na zdolanie krízy," povedal na utorkovej tlačovej konferencii člen bankovej rady a výkonný riaditeľ úseku obozretného dohľadu v... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | SITA