Vrcholového manažéra D4R7 Construction Michaela H. súd nevzal do väzby
01 | 06 | 2020 I TASR

Okresný súd Bratislava III nevzal do väzby Michaela H., vrcholového manažéra spoločnosti D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Polícia Michaela H. obvinila z ohrozovania a poškodzovania životného prostredia. TASR o tom informoval hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.


"OS Bratislava III nevyhovel návrhu prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave na vzatie do väzby obvineného Michaela H. a prepustil ho zo zadržania na slobodu. Súd prijal písomný sľub obvineného a nahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka s nasledovnými obmedzeniami: zákaz vycestovať do zahraničia, po druhé jedenkrát týždenne hlásiť sa u probačného a mediačného úradníka," objasnil ďalej hovorca.

Adamčiak dodal, že uznesenie nie je právoplatné. Prokurátor KP podal sťažnosť a obvinenému plynie lehota pre prípadné podanie sťažnosti. KS v Bratislave bude o sťažnosti rozhodovať v pondelok (8. 6.).

Generálneho riaditeľa D4R7 Construction Michaela H. polícia zadržala v piatok (29. 5.) počas akcie Konateľ. Ďalší obvinený, občan Španielska, sa podľa polície už dlhšie nezdržiava na Slovensku, budú preto voči nemu uplatnené opatrenia v rámci medzinárodných dohôd v oblasti trestného práva.

MIMORIADNE: Rušia sa nákupné hodiny pre seniorov aj mnohé ďalšie obmedzenia (aktualizácia)
V zariadeniach verejného stravovania sa od stredy 3. júna ruší časové obmedzenie aj limit počtu ľudí za stolom. Povolené budú aj športové súťažné podujatia. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Obvinení sa mali podľa zástupcu riaditeľa odboru kriminálnej polície KR PZ v Bratislave Milana Maškaru skutku dopustiť v postavení štatutárnych orgánov v súvislosti s realizáciou nelegálnej ťažby materiálu určeného na výstavbu D4 a R7 v katastrálnom území obce Dunajská Lužná v časti Jánošíková.

Touto činnosťou podľa polície zásadným spôsobom zasiahli do životného prostredia, konkrétne do lokality chráneného územia Žitného ostrova. Znaleckým dokazovaním sa podľa Maškaru zistilo, že činnosťou obvinených bola na životnom prostredí spôsobená škoda vo výške 12,5 milióna eur. Polícia s cieľom náhrady tejto škody už zaistila financie vo výške 12,2 milióna eur a rovnako aj nehnuteľnosti nachádzajúce sa na Slovensku.

V súvislosti s výstavbou bratislavského nultého obchvatu, D4 a R7, polícia podľa Maškaru momentálne vyšetruje deväť trestných vecí. Týkajú sa trestnej činnosti neoprávneného nakladania s odpadmi, ohrozovania a poškodzovania životného prostredia, ako aj majetkovej a daňovej trestnej činnosti.

Kvietikovcov s cirkvou spája biznis. Jedna z cirkevných firiem skončila v daňovom raji
Firma Martina Kvietika, ktorý sa momentálne nachádza vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z brania úplatkov v kauze Dobytkár, mala mať záujmy na pochybnom predaji pozemkov, ktoré predtým patrili cirkvi. Kvietikovci a banskobystrické biskupstvo však... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok