Počas protestov v New Yorku zatkli aj starostovu dcéru
01 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Dcéra starostu New Yorku bola jednou z takmer 790 ľudí, zatknutých v tomto americkom meste od začatia protestov, ktoré sa minulý týždeň začali po zabití Afroameričana Georgea Floyda počas brutálneho policajného zásahu v Minneapolise.


V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Predstaviteľ justičných orgánov, ktorý si pre citlivosť záležitosti želal ostať v anonymite, povedal pre AP, že 25-ročnú Kiaru de Blasiovú zatkli v sobotu neskoro večer 30. mája. V hlásení o zatknutí, ktoré získal denník New York Post, sa uvádza, že starostova dcéra odmietla opustiť ulicu v newyorskej štvrti Manhattan, keď to policajti nariadili, lebo ľudia hádzali predmety.

Kiare, ktorá je černoška, dali neskôr predvolanie na súd a prepustili ju. Starosta Bill de Blasio, ktorý je beloch, sa v nedeľu na tlačovom brífingu o zatknutí dcéry nezmienil. Hovorcovia radnice sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili.

Afroameričan Floyd zomrel pred týždňom v Minneapolise v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré sa zmenili na násilnosti.

Ruského novinára v USA napadla polícia, Moskva teraz požaduje vyšetrenie incidentu
Použitie násilia zo strany polície proti novinárom, vrátane ruského korešpondenta, ktorý bol omráčený slzným plynom priamym zásahom do tváre, je neprijateľné, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí a vyzvalo USA, aby tento incident dôsledne... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Marek Molnár